Први разговор Путина и новог израелског премијера: Договор за супростављање ревидирања историје

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПутин разговара телефоном
Путин разговара телефоном - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин и новим премијер Израела Нафтали Бенет данас су први пут разговарали. Лидери су се договорили током телефонског разговора да се састану у блиској будућности, саопштила је канцеларија премијера јеврејске државе.
„Премијер је захвалио председнику Путину на улози коју његова земља има у одржавању регионалне безбедности. Премијер Бенет и председник Путин договорили су се да се ускоро састану“, наводи се у саопштењу Бенетове канцеларије.
Израелски премијер је такође захвалио Путину на историјским везама између руског и јеврејског народа.
Са своје стране, шеф Русије пожелео је Бенету успех на функцији премијера. Изражена је обострана лидера да се развија читав комплекс традиционално пријатељских односа Русије и Израела.
Истовремено, прес-служба Кремља саопштила је да су Путин и Бенет разговарали о очувању историјске истине о Другом светском рату, супротстављању величања нацизма и негирању Холокауста.
Лидери су размотрили бројна питања на пољу безбедности и политике, додаје се у саопштењу.
„Размотрена су актуелна питања билатералне сарадње у политичкој, трговинско-економској и хуманитарној сфери. Између осталог, пажња је посвећена заједничком задатку очувања историјске истине о догађајима из Другог светског рата, супростављању ревидирању исхода рата и величању нацизма, као и негирању Холокауста, а раговарано је и о одлучујућем доприносу Црвене армије победи“, наводи се у саопштењу.
Прес-служба Кремља додала је да су лидери разговарали и о мерама у борби против ширења вируса корона предузетим у Русији и Израелу.
Разговор је иницирала израелска страна.
Подсетимо, Нафтали Бенет, лидер десничарске странке Јамина, постао је нови израелски премијер средином јуна, сменивши шефа владе са најдужим стажом у земљи Бенјамина Нетанијахуа, који је био на функцији од 2009. године.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала