Шта се догодило у Каспијском мору: Три теорије о мистериозној ватреној кугли /видео/

© Flickr / Pete MarkhamНафтна платформа
Нафтна платформа - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2021
Пратите нас
Огромна ватрена лопта уздигла се у недељу са Каспијског мора, а могла је да се види из Азербејџана. Још увек није познато шта се тачно догодило јер су се појавиле различите информације о тој појави, а за сада су у оптицају три теорије. 
Медији су најпре објавили да се догодила експлозија на нафтној платформи и да је букнуо пожар, али је Министарство екологије Азербејџана саопштило да је чак могуће да је у питању - ерупција вулкана. Азербејџанска државна нафтна компанија "Сокар", саопштила је, пак, да је реч о ерупцији блата.
Инцидент се догодио у 21.30 по локалном времену када је забележена велика експлозија и пожар јужно од главног града Бакуа. 
Како наводи РТ, експлозија се наводно догодила на платформи Умид, другом по величини налазишту природног гаса у Азербејџану.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Званичник државне нафтне компаније негирао је да је на платформама тог предузећа дошло до било каквог акцидента.
У тој компанији кажу да је вероватно у питању ерупција блата која није изазвала штету на платформи. У Каспијском мору има много вулкана блата, који поред блата избацују и запаљиви гас
Портпарол "Сокара" Ибрахим Ахмадов рекао да је се ватрена лопта појавила на удаљености од 10 километара од гасног поља, тачније 75 километара од обале азербејџанске престонице, пренео је "Гардијан".
Азербејџанско Министарство екологије навело је да је истрага о инциденту у току и да прелиминарни резултати указују на то да је у питању вероватно подморска вулканска ерупција.
Није познато да ли је у експлозији било повређених.
Државна поморска служба је у међувремену наложила бродовима да се клоне места на којем је виђена ватра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала