Велико истраживање показало: Радна седмица од четири дана – срећни радници, срећан и газда

CC0 / iPrice Group / pexels.com / Запослени на паузи у канцеларији
Запослени на паузи у канцеларији - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
На Исланду је спроведено досад највеће светско истраживање о користима система четири радна дана у седмици, а резултати су показали како је овакав систем вишеструко користан.
Више од један одсто радне популације на Исланду учествовало је у пилот програму у којем је седмично радно време смањено на 35-36 сати без икаквог смањења укупних плата. У пројекту су учествовале различите радне групе, укључујући раднике у канцеларијама, болницама, као и социјалне раднике.
Заједничка анализа коју су објавили Удружење за одрживост и демократију (Алда) на Исланду и истраживачки центар „Аутономи“ у Великој Британији, која је трајала од 2015. до 2019. године уз учешће више од 2.500 особа, открила је да је продуктивност радника већа у систему од четири радна дана у седмице.
Констатовано је да се корист за раднике који су учествовали у испитивању вишеструка. Осим мањег стреса и изгарања, четири радна дана у недељно позитивно су деловала на целокупну равнотежу здравља, посла и живота радника у свим радним групама, пише Анадолија.
Истраживачи су приметили да су продуктивност и пружање услуга остали исти или побољшани на већини радних места укључених у испитивање.
Исландски синдикати већ су почели преговарати око увођења система од четири радна дана у седмици.
„Истраживање на Исланду показује нам да не само да је могуће радити мање у модерно доба, већ су могуће и прогресивне промене“, сматра Гудмундур Д. Харалдсо, један од аутора истраживачког пројекта.
Вил Стронг, директор истраживачког центра „Аутономи“, рекао је да ова студија показује да је јавни сектор спреман бити пионир у краћим радним седмицама и да то може бити лекција и за друге земље, преноси Блиц.
„Исланд је направио велики корак према раду четири дана у седмици постављајући сјајан пример из стварног живота локалним већима и онима који размишљају о његовој примени у јавном сектору Велике Британије“, рекао је Стронг.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала