Вучић: Рекорд у страним инвестицијама, раст плата, пензија и минималца

© Sputnik / Лола Ђорђевић Алексадар Вучић
Алексадар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је Србија у првом полугодишту остварила увећани ниво директних страних инвестиција за 18,9 одсто.
Вучић је за ТВ Хепи рекао да је разговарао са гувернерком НБС Јоргованком Табаковић која му је рекла да је ниво директних страних инвестиција достигао у првом полугодишту ниво од 1,732 милијарду евра.
„Надам се да можемо да изгурамо да дођемо до три милијарде евра ове године. Ипак је и ово година короне, па се не одлучују људи на инвестирање“, објаснио је он.
Такође је саопштио да ће Србија у другом кварталу имати привредни раст од 15 одсто, што је апсолутни рекорд за Србију и било ком кварталу.
Вучић је указао да је Србија имала минималан негативан раст од минус 1, односно минус 0,9 одсто.
„Наш раст због тога тешко може да буде висок, а ми очекујемо да у овој години будемо први у Европи по расту са плус седам одсто“, рекао је он.
То, истиче, донело би веома значајно повећање пензија.
„Чак и да користимо швајцарски модел имаћемо изненађење за пензионере. Ако кажем да има разлога за радост и добре вести они знају да их не лажем. Верујем да ће бити обрадовани оним што ћемо рећи за месец или два“, нагласио је он.
Казао је да ће свакако бити повећање плата које ће бити значајно.
Такође, каже, жели повећати минималац да буде више од 35.000 динара.
„Први пут у историји Србије онај ко има минималац не би имао мање од 300 евра, што ће бити пре краја године. То је значајно померање стандарда, јер смо посебно бринули о сиромашним људима, који су имали 15.000 пре пар година и доћи ће до 35.000 динара“, објаснио је он.
Српски БДП ће на крају 2021. године бити вредан 50,5 или чак 51 милијарду евра, изјавио је Вучић истичући да је то за више од 50 одсто већа вредност од БДП-а Србије у 2012. години.
„Ако и следеће године раст БДП-а буде седам одсто то нас доводи да БДП буде близу 54 миљарде евра. Да ли смо некад имали већи БДП у Србији – никад“, нагласио је Вучић.
Ствари се, према његовим речима, огромном брзином мењају.
Међутим критиковао је чињеницу да су министри потрошили свега 28 одсто буџета на капиталне инвестиције.
„Рекао сам премијерки Ани Брнабић да то не може да се толерише. Значи да ћемо имати 70 одсто извршења, а морате имати 80 одсто. У овом тренутку имамо бољи резултат у буџету, нижи дефицит за више од милијарду евра. Од тих милијарду евра 300 милиона остварено је већим приходима, чему можемо да се радујемо. Али за 700 милиона евра не можемо бити срећни јер показује да министри, директори јавних предузећа нису потрошили новац, јер нису имали припремљене пројекте, тражили више пара него што су могли да потроше, нису припремили довољно пројеката на које би могли да потрошимо новац“, рекао је он, пренео је Танјуг.
Вучић је истакао да морају да се гурају улагања у јавне инвестиције да би дошли до бројева који гарантују много више новца и буџете.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала