Александру Берчеку награда „Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији

CC0 / Wikipedia / Глумац Александар Берчек
Глумац Александар Берчек - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Пратите нас
Глумац Александар Берчек и редитељ Кристијан Пецолд овогодишњи су добитници награде „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији, коју додељује Фестивал европског филма Палић. Традиционална филмска манифестација која се одржава у амбијенту Палића и Суботице ове године ће протећи у свом уобичајеном термину, од 17. до 23. јула.

Специјално признање „Александар Лифка“ словеначкој глумици

Ове године уведено је још једно специјално признање, награда „Александар Лифка“ за допринос регионалној кинематографији, а њена прва добитница је словеначка глумица Милена Зупанчић, рекао је новинарима директор Фестивала европског филма Радослав Зеленовић.
Према његовим речима, 28. издање Палићког фестивала ће представити 139 филмова, који ће бити приказани у 15 селекција.
„Идеја нам је била да видимо како изгледа та филмска Европа ауторски, са свим својим проблемима с којима се мучи као и читав свет. Као и током претходних издања фестивала желимо да будемо сусретиште аутора, публике, критичара, извештача, на којем се приказују филмови који отворено и критички говоре о времену у којем живимо“, рекао је Зеленовић.
Редитељ Дарко Бајић - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2020
Дарко Бајић: Балкан није буре барута већ простор за одмеравање снаге великих сила /видео/
Он је подсетио на то да је Фестивал европског филма Палић прошле године три пута одлаган због пандемије, али је ипак одржан у септембру, онако како фестивалу доликује – с филмовима на великом платну и уз присуство публике.

Најбољи филмови европске кинематографије

У главној такмичарској селекцији овогодишњег Фестивала европског филма биће приказано 12 филмова који, према речима селектора Ненада Дукића, одсликавају најбоље што је европска кинематографија дала у последњих годину дана.
Он је истакао да ће овогодишњи програм бити „јак и квалитетан“ упркос компликованим околностима у којима функционише светска кинематографија.
Главни програм ће отворити филм „Дневник из Гвантанама“ британског редитеља Кевина Мекдоналнда, у којем главну улогу тумачи оскаровка Џоди Фостер, а публика ће бити у прилици да погледа и три филма који се премијерно приказују на Канском филмском фестивалу: „Френс“ француског аутора Бруна Думона, „Грип Петровљевих“ руског редитеља Кирила Серебреникова и љубавни филм „Најгора особа на свету“ норвешког редитеља Јоакима Трира, који овим филм заокружује „Осло трилогију“.

Светска премијера новог филма милутина петровића

Филм Милутина Петровића „Нечиста крва – грех предака“ имаће на Палићком фестивалу своју светску премијеру, а публика ће бити у прилици да погледа и филмове „Плави цвијет“ хрватског редитеља Зринка Огресте и македонско остварење „Чисто људски“ Игора Иванова.
Светлана Бојковић. - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2020
Цеца Бојковић: Нису криви људи који копају по контејнерима и гледају „Задругу“ /видео/
Дукић је посебно издвојио мађарски филм „Природна светлост“ Денеша Нађа, који је ове године добио Сребрног медведа у Берлиналу за најбољу режију. Ово остварење, према речима селектора, помера границе у филмском језику и изразу.
„Овај филм одступа од уобичајених, класичних наративних матрица. Такав филм је прошле године је био 'ДАУ Наташа', а ове године је то мађарски филм. Прича је смештена у Други светски рат и бави се мађарским трупама које колаборирају с немачким и траже партизане. Филм преко главног јунака, ког редитељ снима у крупном плану све време, кроз други и трећи план приказује све страхоте рата и оно што се око њега догађа“, истакао је Дукић.
У главном такмичарском програму ће бити и филм „Чувар брата својега“ турског редитеља Ферита Карахана, „Копилот“ немачке редитељке Ане Зохре Берахед из селекције „Панорама“ овогодишњег Берлинала, „Ја никада не плачем“ Пјотра Домалевског из Пољске и британска комедија „Војвода“ редитеља Роџера Мишела.

„Паралеле и судари“

У такмичарској селекцији програма „Паралеле и судари“ биће приказани филмови „Дечак“ руског редитеља Виталија Акимова, литвански филм „Ђаво нема мира“ Зефира Морелса и Албана Мерсијеа, летонски „У огледалу“ Лаиле Пакалнине, „Фурија“ Петра Ристовског, „Пролећна песма“ Наталије Аврамовић, „Сутон“, „Јаруга“ и „Бранка“ мађарских редитеља Балинта Бироа, Краснахорикаиа Балажа и К. Ковача Акоша.
Глумица Мирјана Карановић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2020
Мирјана Карановић: Све ликове држим под контролом, осим себе /видео/
Ова селекција ће представити и филмове „Дуга“ црногорског редитеља Александра Вујовића, „Ноћна смена“ Реиниса Калвинша из Летоније, „Часови немачког“ бугарског редитеља Павела Г. Веснакова, „Унутрашње острво“ Ру Хасанова из Азербејџана, „Шта видимо кад погледамо у небо“ Грузијца Александра Кобериџеа, „Nun of your business” хрватске редитељке Иване Маринић Крагић, „Табија“ Игора Дрљаче у канадско-босанској продукцији, „Духови“ турске редитељке Азре Дениз Окјај и „Паркет“ руског редитеља Александра Миндадзеа.
Током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, у 15 селекција и програмских целина. Најављени су и разноврсни пратећи садржаји – концерти, изложбе, промоције књига, радионице и стручна предавања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала