„Циркони“, „Калибри“: Руска флота ће добити крстарицу са огромним ракетним арсеналом

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаВелики противподморнички брод „Адмирал Чабаненко“
Велики противподморнички брод „Адмирал Чабаненко“  - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Пратите нас
Велики противподморнички брод „Адмирал Чабаненко“ пројекта 1155.1 након дужег ремонта вратиће се опремљен лансирним системима за крстареће ракете „Калибар“ и хиперсоничне ракете „Циркон“, преносе „Известија“.
„Адмирал Чабаненко“, који је део руске Северне флоте, једини је представник серије 1155.1, а модернизација брода траје од 2014. године у Мурманској области.
Како преносе „Известија“, Министарство одбране Русије је утврдило план модернизације противподморничког брода. Према речима саговорника листа, тренутно се процењују временски рокови за реализацију свих радова.
Пројекат модернизације „Адмирала Чабаненка“ умногоме је сличан ономе према коме је унапређен брод „Маршал Шапошњиков“. Осим крстарећих ракета „Калибар“ и Х-35, брод ће бити наоружан најновијим хиперсоничним ракетама „Циркон“. Међутим, главни новитет ће бити јединствене ракете-торпеда које су у стању да уништавају подморнице на удаљености од неколико десетина километара. То ће учинити овај брод једним од најуниверзалнијих у целој Ратној морнарици Русије – моћи ће ефикасно да уништава и поморске, и обалске, ваздушне и подводне мете.
Извори листа „Известија“ наводе да је након модернизације планирано да се брод прекласификује у фрегату. Заправо, након модернизације флота ће добити крстарицу са огромним ракетним арсеналом.
„Адмирал Чабаненко“ је поринут 1992. године, а Северној флоти се придружио 1999. године. Предвиђен је за решавање задатака борбе против подводних и надводних снага противника.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала