Делегација Русије напустила заседање ОЕБС

© Фото : OSCE / Curtis BuddenОЕБС
ОЕБС - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Пратите нас
Делегација Русије у Парламентарној скупштини Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) напустила је састанак у знак протеста због кршења прописа.
„Ако желите да радите по правилима онда их морате и поштовати. У случају да желите да предузимате политизоване одлуке ми у томе нећемо учествовати“, рекао је на данашњем заседању председник руске делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Петар Толстој.
Према његовим речима, скупштина је прекршила пропис - да се одлуке доносе на основу две трећине гласова чланова скупштине, а не на основу две трећине посланика који учествују на заседању – онлајн или лично.
ОЕБС: Спремни смо да помогнемо Белорусији, специјална седница у петак - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Представницима Крима забранили обраћање на седници ОЕБС-а
На дневном реду скупштине су се налазиле две резолуције: једна се односи на процену деловања Русије према Украјини и Криму која је добила подршку само 126 чланова скупштине, док друга, која осуђује деловање белоруских власти према опозицији, добила је подршку 122 члана скупштине.
„Ми не желимо конфронтацију, већ дијалог. Одлука која је донета на основу 120 гласова је нелегитимна“, изјавио је Толстој.  
Састав скупштине чини 323 посланика из 57 држава.
Заседање Парламентарне скупштине ОЕБС-а се одржава од 30. јуна до 6. јула. Један део посланика лично учествују на заседању у Бечу, међу којима је и Толстој, док други посланици присуствују у онлајн формату.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала