Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

На Авганистану су се сломили сви који су покушали да у тој земљи „уведу ред“

© AP Photo / Nazim QasmyПотресна авганистанска свакодневица: Сахрана цивила после сукоба талибана и безбедносних снага
Потресна авганистанска свакодневица: Сахрана цивила после сукоба талибана и безбедносних снага - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Пратите нас
Велика Британија је настојала да освоји Авганистан, између осталог и због рудних богатстава те земље, али у томе није успела. Царска Русија имала је амбиције да преко Авганистана дође чак до топлих мора. Међутим, касније ни Совјетима то није пошло за руком. Сада се из те земље, након неславног рата, повлачи и Америка.
Овако дописник „Вечерњих новости“ из Москве Бранко Влаховић одговара на питање — зашто су се на Авганистану сломили сви који су покушали да у тој земљи „уведу ред“? Како каже, ратови за Авганистан воде се одавно, а Британци, Совјети и Американци улазили су у њих са различитим концепцијама.

Зашто су се на Авганистану ломили сви који су тамо хтели да „уведу ред“

„Британци су тамо ушли као колонијална сила, док су Совјети имали други приступ. Они су, наиме, хтели да једној земљи која је живела феудално наметну социјалистички систем, што се у многим земљама показало као нереално. Иако је неоспорно да су Совјети, у покушају да приволе народ стварањем социјалне базе, направили велики број фабрика, школа и болница, ипак се показало да не могу да се прескачу столећа и да се не може из феудализма на брзину ући у социјализам. То је било нереално, јер за десет година колико су они били тамо и где, притом, нису контролисали читаву територију, већ само веће градове, није било могуће тако брзо променити свест становништва“, објашњава Влаховић.
Саговорник Спутњика који је у више наврата био у Авганистану, каже да је реч о земљи која има око 38 милиона становника, али која нема формирану нацију у правом смислу. Тамо, напомиње Влаховић, постоји пуно племена и различитих народа, а најбројнији су Паштуни којих је око 42 одсто. Таџика има око 30 одсто, Узбека је у Авганистану око 9 одсто, Туркмена око 3 одсто, а ту је још маса малих народа. Авганистан је земља која нема велики стандард, а један део Авганистанаца је управо због тешких услова живота и рата емигрирао и данас живи у разним западноевропским земљама.
Американци тамо нису могли успети, јер све што раде, раде силом. Они су осветнички кренули у Авганистан после 11. септембра, уверени да са својом моћном техником могу да дисциплинују и баце на колена народ који је јако поносан. Такође, већина људи тамо и даље живи у брдско-планинским условима и нису жртве модерних технологија, па Американци тамо нису могли да примењују своју тактику уништавања далековода којом су, на пример, у бившој Југославији отежавали живот грађанима и стварали нервозу. Овај народ живи скромно и њих нису могли на тај начин психолошки да сломе. Притом, Американци су имали неколико страшних промашаја, попут оног када су из авиона погодили сватове, а други пут су гађали и поубијали јако пуно људи на некој сахрани, што је аутоматски створило велико незадовољство код тамошњег становништва“, примећује Влаховић.

Срамни рат Америке и њених савезника у Авганистану

Зато је, напомиње новинар, неславан амерички рат који смо пратили свих ових година у Авганистану и морао да се заврши на овакав начин.
„То је крај једног рата који је, по мом мишљењу, био сраман за најмоћнију армију и њене савезнике. Они нису успели да сломе дух авганистанског народа и нажалост, по мојој процени, велике су шансе да дође до новог грађанског рата у Авганистану. Наиме, талибани (организација забрањена у Русији) ускоро ће заузети већи део територије, а ако снаге лојалне садашњем руководству те земље ипак успеју да се консолидују, онда ће то бити грађански рат у коме ће талибани покушати да задрже онај део територија које су, одласком Американаца, већ освојили“, уверен је Влаховић.
На питање како се ситуација у Авганистану може даље развијати, Влаховић каже да део авганистанских војника, етнички Таџикистанци, беже у Таџикистан.
„Руси имају у суседном Таџикистану своју војну базу, а како је та земља чланица Договора о међусобној безбедности бивших совјетских република, председник Путин је председнику Таџикистана обећао војну помоћ. Међутим, већ сада се зна да у Кремљу уопште не размишљају о томе да Русија шаље своју војску у Авганистан, јер је извукла поуке из рата који су водили Совјети, када је погинуло и рањено више од 30.000 војника и официра. Друга је ствар то што ће Руси сигурно да помогну овим пријатељским земљама да не допусте да талибани пређу границе Таџикистана, па чак и Туркменије. Наиме, уколико би се допустило да талибани уђу на територије где живи углавном муслиманско становништво, повећала би се опасност њиховог продора на север, а ти путеви су талибанима јако важни, јер је за време америчке владавине у Авганистану засађен огроман број плантажа опијата и та земља је постала један од главних центара за извоз дроге у различите делове света“, истиче наш саговорник.
Како каже, уколико не дође до консолидације авганистанске армије и уколико она не буде у стању да се супротстави талибанима, доћи ће до врло непријатне ситуације за цео регион.
„Авганистан ће постати нови центар муслиманског тероризма, а трговина дрогом ће добити још већи замах. То је, нажалост, рак-рана данашњег света. Уједињене нације су сигурно заинтересоване да дође до смирења, али свуда где су Американци покушали да по својој рецептури направе ред, направили су само још већи хаос који се годинама и деценијама није могао довести у ред“, закључује Бранко Влаховић.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала