Отворен 74. филмски Фестивал у Кану

© AP Photo / Vianney Le CaerПоглед на Кроазету, срце Кана
Поглед на Кроазету, срце Кана - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Пратите нас
Међународни филмски фестивал у Кану свечано су вечерас отворили Педро Алмодовар, Спајк Ли, Џоди Фостер и Бонг Џун-хоа.
На црвеном тепиху се најпре појавила француска глумица, добитница Оскара, Марион Котијар, а за њом су се ређале филмске звезде из целог света.
Ове године за Златну палму ће се надметати 24 филмска остварења, а жиријем 74. филмске смотре у Кану председаваће амерички редитељ Спајк Ли, као први Афроамериканац председник жирија.
Током фестивала, који траје до 17. јула, биће приказано више од 60 филмова.
Америчка глумица и редитељка Џоди Фостер, која се са 13 година први пут појавила у Кану након улоге у филму „Таксиста“ је почасна гошћа церемоније отварања фестивала и примиће почасну награду, преноси Ројтерс.
Фестивал на Француској ривијери није одржан прошле године због пандемије корона вируса, а ове године се, уместо у мају, одржава у јулу.
„Ово ће ми бити први одлазак у биоскоп у последњих 15 месеци“, изјавио је бразилски синеаста Клебер Мендонса Фиљо, један од чланова жирија.
© AP Photo / Vianney Le CaerСпајк Ли
Спајк Ли - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Спајк Ли
Жиријем 74. филмске смотре у Кану председаваће амерички редитељ Спајк Ли, као први Афроамериканац председник жирија.
Шон Пен и Вес Андерсон такмичиће се за Златну палму у главном програму, а престижном скупу светске кинематографије присуствоваће и бројне друге звезде, међу којима су и Катрин Денев и Марион Котијар.
У главној конкуренцију су уврштени и француски филмови редитеља Франсоа Озона, Жака Одијара и Катрин Корсини.
За Златну палму ће се, између осталих, надметати и руски редитељ Кирил Серебреников, коме је забрањено да напушта Русију и неће моћи да присуствује фестивалу.
Поред тога, у конкуренцији су и филмови „Анет“ Леоса Каракса, који ће бити приказан на отварању фестивала, „French Dispatch“ америчког редитеља Веса Андерсона и „Бенедета“, холандског редитеља Пола Верховена, док ће ван конкуренције бити приказан филм „De son vivant“ француске редитељке Емануел Берко са славном Катрин Денев у главној улози.
У жирију су овога пута филмски уметници са пет континената, од којих већину чланова чине жене.
У Кану више није на снази полицијски час нити ограничење броја људи у биоскопским салама, али је ношење маске остало обавезно у затвореном простору, преноси Танјуг.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала