Русија упозорава провокаторе у Црном мору: Не мешајте се, добићете по носу

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаБрод Црноморске флоте Русије
Брод Црноморске флоте Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Пратите нас
Москва упозорава да би Лондон и други требало да се ману провокација у Црном мору, да „не гурају нос“ кршећи руске границе, да ће бити пружен отпор сваком авантуристи, али да би боље било да тај регион остане миран, рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
Говорећи о инциденту са британским разарачем „Дефендер“, Рјабков је рекао да Лондон и Вашингтон „настоје да попуштају“ Кијеву чак и у ситуацијама које носе опасност од избијања сукоба.
„Свима је очигледан високи конфликтни потенцијал те теме... Када је реч о нарушавању државне границе под изговором да та територија не припада Русији, како тврде у Вашингтону и Лондону, то једноставно говори о томе да су људи који се баве таквим стварима – провокатори, независно од тога на којим су функцијама“, рекао је Рјабков за часопис „Международна жизњ“.
Истовремено је констатовао да Црно море није место где су такве игре допуштене.
„Са провокаторима треба разговарати максимално директно, објашњавајући на најпростији начин да им је боље да следећи пут своје провокације оставе по страни и да се овде не мешају. Једноставно да не гурају нос, јер ће добити по њему. А услед тога могу се још више повећати ризици од сукоба. Црно море није место где су такве игре дозвољене“, упозорио је руски дипломата.
Он је истакао да је Москва „спремна да пружи отпор сваком авантуристи“.
„Али упозоравамо, боље је оставити Црно море мирно и не бавити се распиривањем реваншистичких расположења која су захватила значајан део врхушке у Кијеву“, поручио је Рјабков.
Такође је додао да Москва може напасти оне који нарушавају њене границе у Црном мору, али неће то чинити. Како је истакао, у Лондону би требало да се обрати пажња на тај сигнал председника Русије и да се схвати сва озбиљност ситуације са разарачем „Дефендер“.
 „Можемо, али нећемо“, рекао је Рјабков, одговарајући на питање о реакцији Русије на провокације Британаца.
„Питање је озбиљно, примена силе против нарушитеља државне границе је увек питање политичке одлуке и оно што је речено током председникове 'директне линије' сигнализирало је на крајњу озбиљност тог случаја. Мислим да су се у Лондону пре свега фокусирали на тај сигнал, а не на друге процене и мишљења изнета раније на радном нивоу“, појаснио је Рјабков.
Подсетимо, британски разарач „Дефендер“ је 23. јуна ушао три километра у територијално море и прешао руску границу у подручју рта Фиолент на Криму. Руски гранични брод је испалио хице упозорења, а авион Су-24М извео упозоравајуће бомбардовање у правцу кретања брода. Британско Министарство одбране и владин кабинет тврде да није пуцано на разарач и да се он није налазио у руским територијалним водама.  
Британско Министарство одбране такође је саопштило да је Русија спроводла на Црном мору вежбе и унапред упозорила „поморску заједницу“ о својим дејствима. Међутим, новинар који се налазио на британском броду потврдио је да је брод намерно ушао у руске територијалне воде.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала