Србија делимично подржала санкције Белорусији

© REUTERS / Francois LenoirСавет ЕУ у Бриселу
Савет ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Пратите нас
Србија се делимично прикључила пакету санкција које је ЕУ 21. јуна увела Белорусији, проистиче из саопштења прес службе Савета ЕУ.
Како се наводи у изјави Високог представника у име ЕУ о прикључењу одређених трећих земаља одлуци Савета која се тиче рестриктивних мера поводом ситуације у Белорусији, Србија се прикључила одлуци Савета да дода још један ентитет списку физичких и правних лица, ентитета и тела обухваћених рестриктивним мерама.
У саопштењу се прецизира да је Савет 21. јуна донео одлуку 2021/1001 којом допуњава претходну одлуку 2012/642/ЦФСП, те да су је подржале Република Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија, као и земље ЕФТА Исланд, Лихтенштајн и Норвешка и чланице Европског економског простора.
“Оне ће осигурати да њихова национална политика буде усклађена са овом одлуком Савета. Европска унија прима на знање ову обавезу и поздравља је“, наводи се у изјави.
Србије, међутим, нема на списку земаља које су подржале још једну одлуку Савета која се тиче санкција према Белорусији.
У изјави високог представника о прикључењу трећих земаља одлуци Савета 2021/1002 која се тиче рестриктивних мера поводом ситуације у Белорусији, прецизира се да је одлуком коју је Савет донео 21. јуна додаје 78 лица и 7 ентитета списку лица и ентитета обухваћених рестриктивним мерама, онако како је изнето у Анексу на одлуку Савета 2012/642/ЦФСП.
„Земље кандидати Република Северна Македонија, Црна Гора и Албанија, као и земље ЕФТА Исланд, Лихтенштајн и Норвешка и чланице Европског економског простора прикључиле су се одлуци Савета. Оне ће осигурати да њихова национална политика буде усклађена са одлуком Савета. Европска унија прима на знање ову обавезу и поздравља је“, наводи се у изјави.
Подсетимо, крајем прошлог месеца Европска унија је увела четврти пакет санкција против Белорусије, проширивши санкциони списак на још 78 физичких лица и осам организација.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала