Завршено прво рочиште за Ивановића, наставак 30. августа

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICОливер Ивановић
Оливер Ивановић - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Пратите нас
У Основном суду у Приштини почело је суђење оптуженима за учешће у убиству лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, а следеће рочиште заказано је за 30. август.
 
За учешће у овом убиству за различита кривична дела оптужено је шесторо Срба - Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић.
Како преноси РТС, тужилац Бурим Черкини је на почетку суђења рекао да сматра да постоје логични и убедљиви докази да су Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара и Силвана Арсовић били чланови организоване групе и да су одговорни за тешко убиство Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године.
Драгиша Марковић и Жарко Јовановић за злоупотребу службеног положаја, након убиства прикривањем трагова на месту злочина.
Тужилац је најавио велики број сведока међу којима ће бити и заштићених, због њихове безбедности.
"Четворо оптужених нису поступали сами у групи. Постоје и други, исто толико криви. Основана сумња је да су учествовали у догађају све до извршења. И даље је непознат идентитет особа у возилу из којег је пуцано", рекао је тужилац.
Адвокати оптужених су тврдили да у оптужници има пропуста и захтевали су да се оптужница доради и исправи, а оптужени су сви негирали кривицу.
У критичном дану у време убиства, Марко Рошић је спавао, рекао је његов адвокат Махмут Хаљими, наводећи да је једини доказ о његовој умешаности изјава брата Оливера Ивановића.
За Силвану Арсовић је речено да је оптужена без доказа да је припадник организоване групе и да то ниједан од више од 70 испитаних није потврдио, наводи РТС.
Адвокатица Јована Филиповић рекла је да је оптужба о Силвани Арсовић дата паушално јер није наведено са којим је службама Арсовићева била у контакту када су искључене камере на згради испред које је Ивановић убијен.
На данашњем суђењу поједини адвокати су за своје брањенике предложили кауцију и до 50.000 евра како би се бранили са слободе, али су ти предлози одбијени јер, према ставу суда, постоји опасност да би могли негативно да утичу на судски процес.
Против оптужених је на снази трећа оптужница, пошто су прве две биле враћане на допуну и измену.
Оптужницом се окривљени терете за кривична дела учешће или организацију криминалне групе, злоупотребу службеног положаја и овлашћења, помоћ у извршењу кривичног дела тешко убиство, неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја, откривање службене тајне, злоупотреба службене дужности у саизвршилаштву и манипулацију доказима у саизвршилаштву.
Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године, испред седишта своје странке у Косовској Митровици.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала