Америка оптужује „руске хакере“ за напад на сајт републиканаца; Русија тврди да су оптужбе измишљене

© Depositphotos.com / GorodenkoffДаркнет
Даркнет - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Пратите нас
Америчка агенција Блумерг објавила је да су хакери, наводно повезани с Русијом, прошле недеље хаковали сајт Националног комитета Републиканске партије САД. Руска амбасада у САД је реаговала, истичући да су те тврдње - измишљотина.
Како су навели извори Блумберга, хакери припадају групи која је позната као АРТ29 или „Кози бер“. Није познато до којих су података хакери дошли и да ли су успели да украду неке податке.
Притом, представник Националног комитета Републиканске партије је оповргао информацију да су системи комитета хаковани, саопштила је агенција. Претпоставља се да су хакери извршили напад помоћу ИТ-провајдера комитета компанију „Синекс“.
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков је коментарисао тврдње и рекао да САД настављају да измишљају бајке о хакерским нападима који су наводно повезани са Москвом и додао да то очигледно раде они који не желе нормализацију односа између Русије и Сједињених Америчких Држава.
„Они измишљају разноврсне бајке, причају о неким догађајима, који не само да немају основа, већ и не постоје разлози за појаву таквих прича. Ипак се све то наставља“, рекао је Рјабков.
И Руска амбасада у САД је навела да су наводи о нападу „руских владиних хакера“ на сајт Националног комитета Републиканске партије САД измишљени.
„Скренули смо пажњу на публикацију у ‘Блумбергу’ од 6. ​​јула о наводном хакерском нападу ''руских владиних хакера' на компјутерски систем Националног комитета Републиканске странке. Ми такве измишљотине одбацујемо. Наглашавамо да је сама странка негирала чињеницу сајбер напада. Нема доказа да се напад догодио“, изјавили су у амбасади Русије.
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2021
Русија поручује Америци и Великој Британији: Успоставите ред у својој земљи
Дипломатска мисија је позвала новинаре да се „сете професионалне етике и да престану са оптужбама“ и напоменуле да су се руски и амерички лидери на самиту у Женеви 16. јуна договорили да обнове дијалог о сајбер-безбедности на нивоу експерата.
„Ми смо уверени да ће професионалне расправе по свим питањима повезаним са сајбер сфером омогућити експертима да заједничким силама ојачају заштићеност информационе инфраструктуре наших држава. Неосноване оптужбе засноване на наводима анонимних људи само ометају рад“, додали су у амбасади.
 
Запад је више пута оптуживао Русију за мешање у унутрашње ствари и сајбер нападе. Русија је негирала све оптужбе, наводећи да западне земље нису предочиле никакве доказе. Москва је такође више пута изјавила да је спремна за дијалог о сајбер-безбедности.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала