Има ли изгледа да Црна Гора изађе из ћорсокака

© Tanjug / ZORAN ZESTICНикшић
Никшић - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Црногорска влада дефинитивно има великих проблема са формирањем већине. С обзиром да ДФ бојкотује рад Скупштине, тешко да иједан закон може да буде усвојен, објашњава подгорички новинар Марко Вешовић. Он решење види у реконструкцији владе, тако да Кривокапић остане премијер, док би гро министара био замењен стручњацима који припадају странкама.
Ни после другог састанка лидери парламентарне већине у црногорском парламенту нису изнашли решење за излазак из политичке кризе у коју је Црна Гора запала, након што је део владајућих странака, уз помоћ гласова ДПС-а, изгласао Резолуцију о Сребреници и сменио министра правде Владимира Лепосавића.
„Јасно је да премијер нема подршку скупштинске већине, али треба веровати да до неког договора ипак може доћи и да ће се или приступити реконструкцији или избору нове владе, што је по мени мање вероватна опција“, каже Вешовић, додајући да је други састанак лидера владајуће већине показао да сви страначки представници разумеју важност постизања договора, без обзира што је договор изостао.

Експертска влада нема већину

„Ова експертска влада, овако како сада функционише, очигледно има великих проблема, што ни премијер ни потпредседник владе не крију. Тако да мислим да ће мера компромиса у свему овоме бити темељна реконструкција владе и нови политички договор“, сматра Вешовић.
Као озбиљну препреку компромису Вешовић наводи чврст став ДФ-а око захтева за избором нове владе; међутим, њихова изјава након састанка да ће са пажњом саслушати свако образложење да је реконструкција владе добра идеја, отвара могућности за постизање договора.
Избор нове владе не чини му се као реална опција јер се томе противе УРА и демократе, а нико од црногорских политичких субјеката не жели нове парламентарне изборе. Због тога реконструкција владе уз избор великог броја нових министара Вешовићу изгледа као најреалније решење.

Кривокапић — највећа кочница договору

За разлику од Вешовића, политиколог Владимир Павићевић је категоричнији у погледу питања треба ли Кривокапићева влада да се мења или не. Он управо Кривокапића и, како каже, његову жељу да остане на позицији премијера читав мандат, види као највећу препреку договору лидера владајуће већине. Уз то, тврди Павићевић, највећи број грађана који је 30. августа гласао за развлашћивање режима Мила Ђукановића, незадовољан је радом Кривокапићевог кабинета.
„Једини политичар у Црној Гори који је од лидера странака који имају своје представнике у Скупштини релевантнији, а који је заинтересован да Здравко Кривокапић што дуже остане на месту председника владе, јесте Мило Ђукановић. Дакле, интерес ДПС-а је да Кривокапић настави да ради како је радио до сада, а ја онда мислим да је интерес грађана да се Здравко Кривокапић помери са тог места и да се место председника владе препусти некоме ко ће се много боље снаћи на тој позицији и ко ће формирати много бољи тим него што је то урадио Здравко Кривокапић“, сматра Павићевић.
У идеалној ситуацији, према мишљењу нашег саговорника, садашња криза могла би да се превазиђе тако што би сам Кривокапић поставио питање поверења свом кабинету у Скупштини — уколико би се показало да влада има поверење посланика, она би наставила са радом. Уколико би се пак показало одсуство поверења, отворио би се простор за неке друге људе и за реформе које су грађани очекивали.
„То би, мислим, био рационални пут. Остаје да у наредним данима, можда и седмицама, видимо да ли ће рацио бити кључан у одлучивању или ће неки други интереси ипак да буду пресудни и да наставимо са овим мрцварењем“, каже Павићевић.
Решење проблема Павићевић види у разговорима који би требало да трају све док се не дође до компромиса од којег би добро видели грађани Црне Горе.

Кривокапић као део решења?

Да су разговори до изналажења компромиса једино решење проблема, сматра и домаћин будућег састанка, председник Уједињене Црне Горе (УЦГ) Горан Даниловић, с тим што за разлику од Павићевића он наглашава важност тог, трећег у низу, састанка. Према његовим речима, на том састанку лидери парламентарне већине већ би требало да буду довољно „конкретни и посвећени“ једном од решења политичке кризе у којој се налази Црна Гора.
Даниловић сматра да постоје три решења за излазак из кризе: изгласавање нове владе, реконструкција постојеће и статус кво.
„Ако не желимо, а УЦГ на то не пристаје ни по коју цену, да у причу уводимо ДПС, онда је сваки глас представника парламентарне већине пресудно важан и подједнако битан. Зато треба бити врло опрезан и договорити могуће, а не губити време на пожељно и исцрпљивати се. Не смемо се играти са народном победом од прошле године нити оставити никакав празан простор у који би упливали поражени политички субјекти који су разорили Црну Гору кроз тродеценијску владавину“, поручио је Даниловић у ауторском тексту.
Вешовић сматра да не би било нереално да се у ток преговора активније умеша и сам Кривокапић са предлогом решења изласка из кризе. Он став да би Кривокапић могао да предложи компромис налази у чињеници да је црногорски премијер испрва захтевао да сви министри треба да буду експерти у својим областима, да би тај став касније кориговао прихватањем људи из политичких странака ако су доказани стручњаци у областима за које се кандидују као министри. У владајућим црногорским странкама има доста људи доказаних стручњака у областима којима се баве, тако да би, закључује Вешовић, на тај начин могло да се дође до компромиса.
За излазак из кризе Демократски фронт, како је након састанка објавио један од лидера ове коалиције Андрија Мандић, предлаже формирање нове владе, што не наилази на одобравање других делова владајуће већине, коалиција „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала