Инцко намеће закон о осуди негирања геноцида?

© REUTERS / Dado RuvicВалентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину.
Валентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину.  - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Пратите нас
Високи представник за БиХ Валентин Инцко, који је поднео оставку и напушта функцију 1. августа, наметнуће до тада у БиХ „Закон о негирању геноцида“.
Сваке године уочи обележавања Дана сећања на жртве Сребренице у јавности широм региона се интензивније покреће питање осуде и кажњавања непризнавања наводног геноцида који је почињен на том простору, а на високог представника међународне заједнице се врши притисак да искористи тзв. бонска овлашћења и наметне такав закон у БиХ, пише босанскохерцеговачки портал Кликс, тврдећи, позивајући се на незваничне изворе, да ће то Валентин Инцко учинити.
Политички лидери БиХ о томе, подсећа портал, никада нису могли да се договоре и све је увек, како кажу, завршило на „пропалим покушајима“.
„Иако је наметање непопуларно и високи представници нису користили тај механизам годинама, доношење овог закона значиће да више нико у БиХ, а нарочито политичари, неће смети јавно да негирају оно што је утврдио Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу“, пише Кликс, преноси Танјуг.
Доношењем закона, додаје се, јавно негирање или величање геноцида биће аутоматски предмет државног тужилаштва, а предвиђене казне су од шест месеци до пет година затвора.
„Законом о негирању геноцида процесуирали би се сви они који дају имена улица или институција по ратним злочинцима, постављају табле у част ратних злочинаца или додељују признања таквим персонама, цртају мурале или на било који други начин глорификују злочинце и поричу да се догодио геноцид над бошњачким народом у јулу 1995. године“, наводи босанскохерцеговачки портал.
Прочитајте још:
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала