Мађарска доделила државну награду руском министру индустрије за испоруке „Спутњика Ве“

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаМинистар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров
Министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто уручио је министру индустрије и трговине Русије Денису Мантурову највишу државну награду за странце – орден Мађарске „За заслуге“ III степена „Средњи крст са звездом“ за његову изузетну улогу у мађарској кампањи вакцинације против вируса корона.
Руска вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) испоручена земљи „спасила је животе милиона грађана“, саопштила је мађарска страна на додели награда на „Инопрому 2021“.
„Сећам се нашег телефонског разговора од 30. октобра, када сам први пут питао за могућност испоруке руске вакцине. У јануару је, после дугих и озбиљних преговора, потписан уговор... На време смо добили два милиона доза ‘Спутњика Ве’. У овом тренутку оне су искоришћене 99,9 одсто, односно скоро милион мађарских грађана је примило ову вакцину. Да нисмо потписали овај уговор и да није било ваше личне контроле над испорукама, не бисмо спровели најбржу кампању вакцинације у Европској унији. Без вашег личног учешћа не бисмо достигли цифру од 75 одсто вакцинисаних међу одраслом популацијом... Хвала вам, драги пријатељу!“, рекао је Сијарто.
Мантуров је са своје стране нагласио значај мађарске помоћи у испорукама компонената за респираторе, а такође изразио наду за даљу активну економску сарадњу између земаља.
Паковања вакцине против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
У Мађарску стигла партија вакцине „Спутњик Ве“
„Веома сам захвалан на таквој процени нашег заједничког рада у свим областима“, рекао је руски министар.
Руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“, коју производи Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, одобрена је у већ 68 земаља са укупном популацијом од преко 3,5 милијарде људи. „Спутњик Ве“ заузима друго место у свету по броју одобрења која су дали владини регулатори.
Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више него што је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто).
Вакцина је изграђена на доказаној и добро проученој платформи хуманих аденовирусних вектора и користи два различита вектора за две дозе вакцине током вакцинације, пружајући дуготрајнији имунитет.
Мађарска је у новембру 2020. постала прва земља Европске уније којој су испоручени узорци вакцине „Спутњик Ве“ за спровођење испитивања. У јануару 2021. године, Мађарски национални институт за фармакологију и безбедност хране завршио је проверу документације о вакцинама „Спутњик Ве“ и прелиминарно одобрио овај препарат. Коначну одлуку о употреби руске вакцине требало је да донесе Национални центар за јавно здравље.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала