Русија протерује естонског дипломату

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаАутомобил амбасадора Естоније испред зграде Министарства спољних послова Русије у Москви
Аутомобил амбасадора Естоније испред зграде Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Пратите нас
Естонски конзул у Санкт Петербургу Март Лате проглашен је за персону нон грата и мора да напусти територију Руске Федерације у року од 48 сати, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„У Министарство спољних послова је 7. јула позвана отправница послова амбасаде Естоније у Русији Ула Ујбо. Руска страна упутила је оштар протест против активности у вези са прикупљањем обавештајних података који нису у складу са дипломатским статусом конзула Генералног конзулата Естоније у Санкт Петербургу Марта Латеа. Поменути запослени у естонском конзулату проглашен је за персону нон грата и мора да напусти територију Русије у року од 48 сати“, наводи се у саопштењу.
У Министарству су указали на неприхватљивост покушаја да се инцидент са конзулом прикаже у лажном светлу. Русија има непобитне доказе о незаконитим активностима естонског дипломате.
Отправница послова није коментарисала ситуацију.
Федерална служба безбедности Русије саопштила је у уторак да је у Санкт Петербургу ухапшен естонски конзул Март Лате због шпијунаже. Лате је ухваћен са поверљивим документима које му је предао руски држављанин. ФСБ су саопштили да су такве активности очигледно непријатељске према Русији. Против дипломате ће се предузети мере у складу са међународним правом.
Са своје стране, Министарство спољних послова Естоније изјавило је да је притварање Латеа „инсценирање и провокација“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала