Скупштина Србије потврдила споразуме о зајмовима 768,8 милиона евра

CC0 / Pixabay / Еври
Еври - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Скупштина Србије потврдила је данас више споразума о зајмовима, а укупна вредност свих споразума је 768,8 милиона евра који су, како је рекао министар финансија Синиша Мали, кључни за даљи убрзани раст и развој економије.
Средства ће бити употребљена за даљу изградњу и унапређење саобраћајне инфраструктуре, унапређење животне средине и унапређење јавног сектора у Србији.
Министар је у парламенту јуче представио Закон о потврђивању уговора о кредиту између Француске агенције за развој и Србије за реализацију програма урбане средине отпорне на климатске промене, као и уговор са француском агенцијом за пројекат модернизације железничког сектора.
Реч је о два програмска споразума која се односе на унапређење, ефикасност и транспарентност јавног сектора, с једне стране, односно на Зелену агенду, са друге стране.
Када је реч о железничкој инфраструктури, радиће се реконструкције великог броја железничких пружних прелаза, ревитализација те инфраструктуре, обнова колосека, обнова тунела у центру Београда. 
Ненад Поповић и Денис Мантуров  - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Србија привлачна за руске инвеститоре
Говорећи о Предлогу закона који се односи на пројекат интегрисаног развоја коридора реке Саве и Дрине, тај споразум је, каже Мали, вредан 78,2 милиона евра и идеја је да се кроз споразум санирају насипи на свим приоритетним подручјима дуж коридора реке Саве.
“Обнова насипа на Колубари који штити Обреновац, насипа на Новом Београду, подршка за унапређење лучне инфраструктуре у Сремској Митровици, планирање и развој туризма на коридорима Саве и Дрине, укључујући и пројектовање мастер плана за наутички туризам и еко туризам”, рекао је Мали.
Посланици су усвојили и Закон о потврђивању финансијског уговора за изградњу гасног интерконектора од Ниша до бугарске границе, између Србије и Европске инвестиционе банке.
“Ради се о једном од најважнијих инфраструктурних пројеката у овом тренутку који треба да обезбеди стабилно снабдевање гасом и диверсификује начине на који гас стиже у Србију”, рекао је министар.
Мали је говорио и о Закону о потврђивању уговора о финансирању изградње Моравског коридора, а укупна вредност је 431,6 милиона евра.
“Ради се о пројекту од националног значаја за даљи развој Србије. Изградња је већ кренула, и тај део од Појата до Крушевца биће готов до наредне године. Моравски коридор ће бити први дигитални аутопут”, навео је Мали.
Мали је поручио да ће Моравски коридор дужине 112 километара бити готов до 2024. године, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала