Вучићу, Путину и Гутерешу плакете за допринос очувању културе сећања на жртве Јасеновца /фото/

© Sputnik / Лола Ђорђевић „Меморијална Плакета Јасеновачких мученика“, председнику Руске Федерације Владимиру Путину
„Меморијална Плакета Јасеновачких мученика“, председнику Руске Федерације Владимиру Путину - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Пратите нас
Председнику Србије Александру Вучићу, председнику Русије Владимиру Путину, генералном секретарију Уједињених нација Антонију Гутерешу, дојучерашњем председнику Израела Рувену Ривлину, патријарху Порфирију, јуче су у Српској академији наука и уметности додељене плакете за допринос очувању културе сећања на жртве Јасеновца.
Поводом обележавања 80 година од почетка усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, подизања устанака на овим просторима против фашизма и нацизма, као и Дана Победе над фашизмом, Главни одбор Удружења логораша Јасеновац доделио је плакате и захвалнице и академицима, научницима и публицистима из Србије и иностранства, као и Србима из региона и дијаспоре, уметницима, новинарима који су дали допринос очувању културе сећања на жртве Јасеновца, једног од најбруталнијих логора за истребљење у Другом светском рату.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДобитници Плакета и Захвалница Јасеновачких страдалника
Добитници Плакета и Захвалница Јасеновачких страдалника - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Добитници Плакета и Захвалница Јасеновачких страдалника
Плакате су уручене и свима који су дали подршку Предлогу резолуције о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, која је упућена Народној скупштини Републике Србије на усвајање 16. марта 2021. Признања су уручена преживелој деци логорашима Јелени Бухач Радојичић, Смиљи Тишми, Гојку Рончевићу, Лазару Косановићу, проф. др Гидеону Грајфу, Српској академији наука и уметности, академицима Јелени Гусковој, Василију Крестићу, Љубодрагу Димићу и Матији Бећковићу, председнику Народне скупштине Ивици Дачићу, амбасадорима Израела и Русије Јахелу Вилану и Александру Боцан-Харченку, амбасадору др Љиљани Никшић, Дарку Танасковићу, Драгану Симеуновићу, Међународној експертској групи ГХ-7, новинару Мајклу Фројнду, неколицини народних посланика, в. д. главног и одговорног уредника „Политике” Марку Албуновићу, новинарима „Политике” Слободану Кљакићу, Биљани Баковић, Мирјани Сретеновић и многим другим...
© Sputnik / Лола ЂорђевићАкадемик Матија Бећковић
Академик Матија Бећковић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Академик Матија Бећковић
Матија Бећковић је истакао да није било Јевреја, ми бисмо били ућуткани и за наше страдање не би се знало.
Подсетио је да ми немамо свој Јад Вашем, а да је на месту великог страдања у Јасеновцу постављен  Камени цвет – „да нема где да се запали свећа”.
© Sputnik / Лола Ђорђевић„Меморијалне Плакете Јасеновачких мученика“
„Меморијалне Плакете Јасеновачких мученика“ - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
„Меморијалне Плакете Јасеновачких мученика“
Академик Крестић је приметио да у нашем друштву и даље постоји задршка, чак и код неких наших политичарима, када се говори о Јасеновцу. Подсетио је да је САНУ пре две недеље дигла глас због тога што се број жртава у Јасеновцу, у неким нашим круговима, чак и у Музеју жртава геноцида, смањују, док се злочини који су починили Срби неосновано и систематски увећавају.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Церемонија уручења „Меморијалних Плакета и Захвалница Јасеновачких мученика“
 Церемонија уручења „Меморијалних Плакета и Захвалница Јасеновачких мученика“  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Церемонија уручења „Меморијалних Плакета и Захвалница Јасеновачких мученика“
Дарко Танасковић је нагласио да појединац може да учини много да сећање на страхоте попут јасеновачке настави да живи и да опомиње.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАкадемик Дарко Танасковић
Академик Дарко Танасковић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Академик Дарко Танасковић
Данијела Данон, генерални секретар Савеза јеврејских општина Србије, такође добитник плакете, указала је да је саосећање моћно оружје против безразложне мржње.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДанијела Данон, генерални секретар Савеза јеврејских општина Србије
Данијела Данон, генерални секретар Савеза јеврејских општина Србије - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Данијела Данон, генерални секретар Савеза јеврејских општина Србије
"Појединачно памћење сведока треба да прерасте у колективно сећање човечанства кроз образовање. Холокауст није почео гасним коморама него речима. Равнодушност пред злом није само мирење са њим већ и саучесништво", поручила је она.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала