Да Винчијева „Медвеђа глава“ на аукцији - очекује се цена од 12 милиона евра /фото/

© WikipediaЛеонардо да Винчи, аутопортрет
Леонардо да Винчи, аутопортрет  - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Мали цртеж главе медведа чувеног сликара Леонарда да Винчија понуђен је на аукцији у Лондону где се очекује да достигне цену од око 12 милиона фунти.
Димензија седам пута седам центиметара, „Медвеђа глава“ има више од 500 година.
Могуће је да ће овај цртеж ценом премашити претходни Да Винчијев цртеж „Коњ и јахач“, који је продат 2001. године.
​Према подацима аукцијске куће „Кристи“, ово је један од само неколико цртежа италијанског ренесансног мајстора, који су и даље у приватном власништву.

Цртеж је урађен такозваном силверпоинт техником на бледом пинк-беж папиру и један је од само неколико Да Винчијевих цртежа на којима су животиње. Цртеж датира из 1480-их година.

Цртеж је урађен такозваном силверпоинт техником на бледом пинк-беж папиру и један је од само неколико Да Винчијевих цртежа на којима су животиње. Цртеж датира из 1480-их година.
Летиција Масон, експерт за цртеже старих мајстора у „Кристију“, описала је технику силверпоинт као веома тешку јер она не допушта грешку.
Ова техника подразумева кориштење сребрног штапића на посебно припремљеном папиру на коме остају трагови и линије, а што захтијева осетљив додир и притисак.
Масонова је рекла да је Леонардо био фасциниран природом и животињама.
Иначе, стручњаци указују на очигледне сличности са још једним, познатијим делом – сликом „Дама са хермелином“. Тамо је глава хермелина нацртана у потпуно истој перспективи као глава медведа овде. Постоји чак и претпоставка да је цртеж био нешто попут припремне студије за платно.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала