Дан породице, љубави и верности: Награде Руског дома и за породице са Косова

© Sputnik / Сенка МилошСања и Никола Перваз из Новог Сада у браку су пуних 30 година.
Сања и Никола Перваз из Новог Сада у браку су пуних 30 година. - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Супружници који су у складном браку више од 25 година одликовани су у Руском дому поводом Дана породице, љубави и верности. Празник који негује породичне вредности у Русији се обележава готово пет векова, а последњих десет година и као државни празник Руске Федерације. По први пут Руски дом наградио је и три вишечлане породице са Косова и Метохије.
Овај празник стекао је симпатије и популарност и у Србији, јер негује традиционалне породичне вредности које су важне за оба православна народа.
Обележавање је почело Светом Литургијом у Подворју Руске Православне Цркве у Београду, а настављено у Руском дому, где је плакете „За љубав и верност“ примило више од двадесет брачних парова.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСвету архијерејску Литургију у руској цркви Свете Тројице у Београду служио је умировљени Епископ канадски Георгије
Свету архијерејску Литургију у руској цркви Свете Тројице у Београду служио је умировљени Епископ канадски Георгије - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Свету архијерејску Литургију у руској цркви Свете Тројице у Београду служио је умировљени Епископ канадски Георгије

Љубав и верност више од 30 година

Међу награђенима су и Сања и Никола Перваз из Новог Сада, у браку су 30 година, венчали су се када су имали 21..
Да би људи који су се спојили тако млади у данашње време остали у браку, Никола Перваз каже, потребна је на првом месту велика љубав, али и толеранција и поштовање.
Његова супруга додаје да не постоји универзални рецепт за срећан брак, да је евидентно да је све више развода, а све мање бракова, али верује да за то постоји решење.
„Мислим да вера може много да допринесе, кад би млади мало више посећивали цркву, када би у себи имали мало више вере, заједно би могли да истрају дуже. Вера нас учи толеранцији, стрпљењу, великој љубави“, каже Сања Перваз.
Она и Никола имају два сина, Јована и Петра, први има 30, други 27 година. Надају се да ће се ускоро остварити и као баба и деда. Са синовима су у породичном бизнису, сви раде у истој фирми.
© Sputnik / Сенка МилошИнако млади, Сања и Никола Перваз у складном браку су више од 30 година. Имају два сина, надају се да ће ускоро постати баба и деда.
Инако млади, Сања и Никола Перваз у складном браку су више од 30 година. Имају два сина, надају се да ће ускоро постати баба и деда. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Инако млади, Сања и Никола Перваз у складном браку су више од 30 година. Имају два сина, надају се да ће ускоро постати баба и деда.
„Важно је умети пронаћи баланс између породичних и пословних обавеза, а сви смо у истом послу, имамо штампарију. Заједно смо, и то гурамо заједно“, каже Никола који управља послом, али без супруге не може.
„Ја сам подршка, логистичар из сенке. Неким пројектима које осмисли, прва видим мане, па онда разговором дођемо до заједничког решења. Иначе, дирнуо нас је овај позив, јако смо узбуђени, знали смо да долазимо да примимо награду, али нисмо знали прво да је овај Дом толико величанствен, да ће бити такав одзив“.

Није све у храни, све је у љубави

Узбуђени су били и Ана и Далибор Вучковић који су у Београд да приме награду дошли из Косовске Митровице. Иако нису у браку дуго као Первази, Руски дом их је позвао, јер подижу деветоро деце.
Отац ради у здравству, а супруга их пази, тата Далибор каже да су динамична породица и да је слога могућа и са толико чланова.
© Sputnik / Сенка Милош"За љубав и верност" - медаља Руског дома паровима који су у складном браку више од 25 година.
За љубав и верност - медаља Руског дома паровима који су у складном браку више од 25 година. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
"За љубав и верност" - медаља Руског дома паровима који су у складном браку више од 25 година.
На питање, како могу да се прехране са једном платом, одговара;
„Кад се човек труди, Бог помаже. Није све у храни, да је тако, многи би могли по четрдесеторо деце да имају. Српски богаташи роде по једно, па се жале“.
Далибор Вучковић додаје да им сви много помажу, највише Српска православна црква, а пре свих владика Теодосије и протиница Светлана.
„Све је то љубав, али и поштовање према мојој породици. Молимо се сваки дан за њихово здравље и спасење, за спасење свог народа. Није битно где се рађа, да ли је север Косова, југ, ужа Србија или Чикаго, нама Србима није добро нигде, други рађају, а нама те фали ово, те фали оно. У доба у које нас је Господ дао требамо да будемо најбољи, да рађамо и да следимо његов пут“, истиче отац деветоро деце.
На питање, како су уопште дошли у Београд каже да је Руски дом организовао да дођу комбијем. Ту је и његов брат Владимир, он има петоро деце.
Да се током доделе награда и свечаног ручка сви осећају као код своје куће, побринуо се Василиј Галактионов, заменик директора Руског дома.
© Sputnik / Сенка МилошВучковићи су у Београд са Косова и метохије стигли комбијем који је по њих послао Руски дом. Долазак на доделу награда искористиће и као кратак излет у престоницу.
Вучковићи су у Београд са Косова и метохије стигли комбијем који је по њих послао Руски дом. Долазак на доделу награда искористиће и као кратак излет у престоницу. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Вучковићи су у Београд са Косова и метохије стигли комбијем који је по њих послао Руски дом. Долазак на доделу награда искористиће и као кратак излет у престоницу.

Породице са Косова узор свима

Он за Спутњик каже да, иако живимо у времену у коме породица трпи због разних утицаја, није било тешко пронаћи парове који живе складно, у љубави. У томе су им, каже, помогли пријатељи.
„Највећа вредност Руског дома су управо они, пријатељи, рецимо, позвали смо породице са Косова и Метохије по препоруци владике рашко – призренског Теодосија. Када смо били у посети на Косову, он је указао на ову породицу, рекао, гледајте, имамо и овакве породице, које могу да буду прави пример. Кроз препоруке разних угледних људи из окружења Руског дома и цркве налазимо праве примере које можемо да представимо, који свима могу да буду узор“, каже Галактионов.
Он додаје да данашњи дан, поред тога што скреће пажњу на важност очувања породице, истовремено зближава наша два народа и наше две цркве.
Током свечаности у Руском дому одржан је и културни програм, а умировљени епископ канадски Георгије, пренео је присутнима благослове Патријарха Порфирија.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОбележавање Дана породице, љубави и верности у Београду
Обележавање Дана породице, љубави и верности у Београду - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Обележавање Дана породице, љубави и верности у Београду
Празник породице, љубави и верности установљен је у част Светих благоверних Петра и Февроније Муромских, који су постали узор брачне верности, узајамне љубави и породичне среће.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала