Европски парламент осудио Мађарску, тражи казне

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаСедница Европског парламента у Бриселу
Седница Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Европски парламент усвојио је данас резолуцију којом се најоштрије осуђује недавно усвојени мађарски закон о правима детета, које се у ЕУ тумачи као дискриминаторан према LGBTiQ популацији, али и као рушење демократије и владавине права.
Европски парламент спорни мађарски закон описује као „очигледно кршење Повеље ЕУ о основним правима, уговорима и законодавству ЕУ о унутрашњем тржишту“.
У Резолуцији се наводи да ово није изоловани инцидент, већ „представља још један намерни и с предумишљајем учињен акт постепеног укидања основних права у Мађарској“, пренео је Танјуг.
„Ова кршења људских права део су шире политичке агенде за разбијање демократије и владавине закона, укључујући слободу медија, и требало би их сматрати системским кршењем вредности ЕУ“, наводи се у саопштењу ЕП.
Посланици Европског парламента позивају Европску комисију да покрене убрзани поступак за утврђивање повреде права и да искористи све алате Европског суда правде, као што су привремене мере и казне за непоштовање закона, ако је потребно.
Они позивају и државе чланице да поднесу питање Европском суду правде уколико Комисија не делује и да покрену међудржавну пријаву Европском суду за људска права.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала