Казна ЕУ од милијарду долара немачким аутомобилским гигантима

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаПосетители у автомобиля BMW Concept 4 на международном автомобильном салоне во Франкфурте
Посетители у автомобиля BMW Concept 4 на международном автомобильном салоне во Франкфурте - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Европска комисија је изрекла данас новчану казну од милијарду долара највећим немачким произвођачима аутомобила, наводећи да су се тајно договарали да ограниче развој и увођење аутомобилских система за контролу емисије гасова.
„Дајмлер“, „Бе-Ем-Ве“, „Фолксваген“, „Ауди“ и „Порше“ избегли су да учествују у конкурентској утакмици с технологијама за ограничавање загађења ваздуха из аутомобила на бензински и дизел погон, саопштила је ЕК, преноси агенција АП.
„Дајмлер“ није кажњен јер је Комији открио постојање картела.
Шефица антимонополског регулатора ЕУ Маргрет Вестагер изјавила је да су те компаније, иако су имале технологију за веће смањење штетних емисија од прописаних лимита и избегавале учешће у конкурентској утакмици у тој области чиме су ускраћивале потрошачима шансу да купују аутомобиле који мање загађују животну средину.
„Фабрике се међусобно такмиче и када је у питању смањење емисије угљеника из аутомобила. Ови произвођачи су намерно избегавали надметање с филтерима за боље пречишћавање него што то захтевају ЕУ стандарди о емисији. И то су чинили упркос томе што је одговарајућа технологија доступна. Та њихова пракса је нелегална“, рекла је Вестагерова.
Ово је први пут да је Европска комисија изрекла новчане казне због кочења и неучествовања у технолошком развоју, а не због уобичајених случајева као што је договарање цена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала