Курти поручио региону: Сви парламенти да усвоје резолуцију о геноциду у Сребреници

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„Нама је веома драго што смо били у могућности да јуче усвојимо Резолуцију о геноциду у Сребреници, у Скупштини Републике Косово, и на тај да начин вршимо дужност као представници нашег народа“, реко је Аљбин Курти и позвао парламенте држава региона да такође усвоје Резолуцију о геноциду у Сребреници.
Резолуција је усвојена са 89 гласова за, нико није био против и нико суздржан (посланици Српске листе су напустили заседање).
„Нама је веома драго што смо били у могућности да јуче усвојимо Резолуцију о геноциду у Сребреници, у Скупштини Републике Косово, и на тај да начин вршимо дужност као представници нашег народа, да осудимо овај гнусни геноцид који је, као што сам рекао и у мојем јучерашњем говору у Скупштини, јесте највећи злочин у Европи после Другог светског рата. Ми смо оштро осуђивали геноцид српског режима у Сребреници. И то не само убиства него и сва кршења људских права. Знамо да има више од 1.000 Бошњака који се још воде као нестала лица. Такође, и ми на Косову имамо 1.632 наша грађанина који се још увек воде кao нестали због тога што не знамо шта се десило с њима током деведесетих", казао је Курти.
Додао је како му је драго да нова Влада тзв. Косова најзад у Скупштини има стабилну већину.
„То нам је омогућило да усвојимо Резолуцију која јесте, понављам, била наша дужност према миру, правди, демократији и према нашој најновијој историји“, истакао је Крути.
Курти је позвао парламенте држава „региона да такође усвоје Резолуцију о геноциду у Сребреници“.
„Ми осим што смо осуђивали геноцид српског режима у Сребреници 1995. године, такође смо осуђивали сваку тенденцију намерног, јавног негирања геноцида у Сребреници, и то с циљем омаловажавања жртава и прикривања почињених злочина. Ми знамо да је и Скупштина Црне Горе усвојила Резолуцију о Сребреници, а сматрамо да би то требало да учине и други парламенти у региону. Ми сматрамо да они који негирају геноцид у Сребреници на неки начин сматрају да је то требало да се догоди. Поистовећују се са злочинцима. Морам да кажем да на тај начин држе живим сан о понављању геноцида“, констатовао је Курти, преноси Косово онлајн.
Врло јасно је поручио да онај „који негира геноцид који се десио оставља отворена врата понављању геноцида“.
„Зато сматрамо у контексту Резолуције о Сребреници, колико год је важно да се осуђује геноцид у Сребреници као такав, такође је веома важно да се веома оштро осуђује свака тенденција негирања геноцида. Најпре ми сви морамо, наравно, да изражавамо дубоку жалост због невино страдалих људи. Такође, треба да позивамо да се све међународне институције, и оне у региону, да раде све да би се створила правда. Истовремено, веома је важно да се осуђују и геноцид и негирање геноцида“, став је премијера Крутија.

Курти сматра да се суштина проблема налази у Београду.

"На неки начин процес распада Југославије никада није третиран са интроспекцијом у Београду, па да они увиде да, заправо, су узроци онога што се десило током деведесетих. Београд жели да много говори о статуса Косова које је завршена ствар, јер је Косово независна држава, заправо би требало да мало размишљају о статусу Србије. Дакле, какав је статус Србије после распада Југославије. То треба да се искрено размотри у Београду, од политичких и не само политичких елитама тамо. С друге стране, да гледају ка будућност тиме што ће се признати прошлост и оно што с урадили, почевши, од Словеније, па Хрватске, БиХ, па на крају, и на Косову. Дакле интроспекција у Београду, једна критика оног што се десило деведесетих је та која највише недостаје наше региону“, сматра премијер Косова.
Проблем је, каже, јер Београд не жели да дискутује са самим собом о томе какав статус за Србију жели у 21. веку.
„Не можемо кренути даље са људима који имају носталгију за Милошевићевом Југославијом. Такође, не можемо да идемо даље са људима који негирају прошлост и злочине које су се дешавали. Ја не желим да ми будемо опседнути историјом, али негирање историје и разних узрока које ми знамо, не из књига, већ из нашег искуства - не може да нам буде одредница за бољу будућност. Ми треба да тежимо европским интеграцијама и евроатлантским интеграцијама, али морамо да размишљамо о прошлости, да бисмо на искрени начин и на добросуседским односима кренули ка бољој будућности. Мислим да не треба бити опседнут историјом, али ни негирати историју, јер ко негира историју, нема добру будућност“, навео је Курти.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала