Лавров поручио Западу: Неће вам то проћи

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Москва бележи свакодневне покушаје западних земаља да се умешају у унутрашњу и спољну политику Русије, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, упозоривши да Запад може покушати да дестабилизује ситуацију у земљи уочи избора за Државну думу у септембру.
„Наше западне колеге и не крију да би радије имали посла са слабом Русијом, лишеном оријентира, спремној на било какве уступке. Видимо готово свакодневно покушаје да се утиче на нашу унутрашњу и спољну политику“, рекао је шеф руске дипломатије током обраћања на Далекоисточном федералном универзитету у Владивостоку.
Према његовим речима, у те сврхе западне земље користе „широк спектар инструмената“.
„То су и војне провокације, као што је недавно било око Крима са војним бродовима НАТО-а – они, иначе, иду и овамо у Јужно кинеско море, стога њихове амбиције не познају границе. И наравно, ту су и незаконите економске санкције, отмице наших држављана у иностранству уз изношење захтева који би требало да се регулишу међународним споразумима, али Запад их занемарује. И обимни информациони напади“, констатовао је Лавров.
Како је додао, не одговара свима то што је Москва „заувек превазишла потешкоће тешких деведесетих и ефикасно решава проблеме, тиме истовремено учвршћујући своје међународне позиције“.
Лавров је такође упозорио да Запад може покушати да дестабилизује ситуацију у Русији, да организује протесте уочи избора за Државну думу Русије који ће се одржати у септембру.
„Вероватно ће након тога бити покренута кампања непризнавања наших избора – постоје такви планови, знамо за њих, али пре свега ћемо се оријентисати на став, мишљење нашег народа који је у стању да сам оцењује поступке власти и да изнесе мишљење о томе како даље желе да развијају своју земљу“, рекао је министар.
Истовремено је истакао да ће се такви покушаји мешања сузбијати.
„Под пуном одговорношћу желим да кажем да сценарији које смишља Запад неће проћи, о томе је више пута говорио председник (Русије Владимир Путин). Последњи пут је у свом обраћању Федералној скупштини упозорио оне који покушавају да разговарају са нама на тај, рекавши да ће организатори било каквих провокација против нас зажалити“, додао је шеф руске дипломатије.
Избори за Државну думу одржаће се 19. септембра. Истовремено ће се одржати регионални и општински избори.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала