Лукашенко: Имамо чиме да одговоримо онима на Западу који показују мишиће

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаЛукашенко
Лукашенко  - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да је Минск спрема на дијалог са свим земљама, али и да има чиме да одговори онима на Западу који „показују мишиће“.
„Не желимо да ратујемо, није нам то циљ. Доста смо ратовали, знамо цену мира, али на колена не падамо. Не можемо да урадимо то што они (противници) желе. Штитимо себе, своје породице, децу, земљу. Не желимо ништа више од тога“, рекао је Лукашенко.
Он је додао да је Минск спреман на поштен, равноправан дијалог и сарадњу са било којем земљом.
У исто време, додао је Лукашенко, Белорусија има чиме да одговори оним снагама које „покушавају да показују мишиће на западним границама Белорусије“.
„Белоруска војска је мобилна, прилично добро опремљена, способна да се супротстави савременим изазовима и претњама. Коначно, можемо непријатељима да нанесемо неприхватљиву штету. Чак и наши противници признају да имамо једну од најјачих војски у региону“, рекао је Лукашенко.
Белоруски председник је недавно изјавио да је он мирољубив човек, али нема намеру да се игра политиком и да ће се са снагама безбедности до смрти борити за суверенитет земље.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Лукашенко: Запад жели да „стави шапу“ на ресурсе Русије и Белорусије
Подсетимо, масовни протести опозиције у Белорусији почели су 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.
Затим су у Белорусији покренути кривични поступци против низа опозиционих лидера због позива на заузимање власти, стварања екстремистичких група, завера за преузимање неуставне власти и покушаја терористичких напада.
Власти Белорусије неколико пута су изјављивале да су протестне акције координисане из иностранства. Лукашенко је кривио Запад да је директно умешан у ситуацију у земљи. После избора односи Белорусије и западних држава су се погоршали. Европска унија, Велика Британија, САД, Канада и низ других земаља су увеле санкције против белоруских званичника и неких компанија.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала