Орбан: Србија je кључна земља, то треба да буде јасно ЕУ

© Sputnik / Лола ЂорђевићВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је данас да недвосмислено подржава Србију и њено чланство у ЕУ, јер је Србија кључна земља иза које стоји читав Западни Балкан. Вучић је навео да су мађарска влада и њен премијер прави пријатељи Србије, који отворено подржавају европски пут наше земље.
Говорећи о приступању Европској унији, Орбан је на конеференцији за новинаре након састанка са председником Србије Александром Вучићем, навео да ЕУ треба да има у виду да је Србија кључ стабилности региона.
„Ако говоримо о европском чланству, а говорим из искуства јер сам водио преговоре о укључењу Мађарске у ЕУ и знам да се свака земља трудила, јер смо мислили да смо сви једнаки и да сви имају једнаке шансе. Али је дошло до тога да је испало да нико неће бити примљен ако се не прими Пољска“, рекао је Орбан, па наставио:
„Дакле, и ми смо тада када смо примани у ЕУ имали центарлу земљу, зато разумем Србију и сматрам да она треба да се прими у ЕУ јер је она та централна земља Западног Балкана без чијег пријема у ЕУ неће бити пријема ни за остале. Србија је кључна земља“.
Каже да ако говори језиком бројки да је много већи интерес ЕУ за чланство Србије него интерес Србије.
Додао је да Србија увек може да рачуна на Мађарску, као што Мађарска увек може да рачуна на Србију.

Вучић: Мађарска и премијер Орбан прави пријатељи Србије

 „Многи говоре да подржавају српски пут у ЕУ, али мало ко то чин храбро и отворено, спреман да и због Србије трпи критике, као што чините ви“, нагласио је Вучић захваљујући се Орбану на конференцији за штампу.
Он је изразио посебно задовољство што са Мађарском имамо одличну сарадњу у различитим сферама друштвеног живота као и да је за то заслужан Орбан.
С тим у вези је указао да је Мађарска Србији била 13, па 11, те 9 трговински партнер, а данас је пети.
© Sputnik / Лола ЂорђевићВиктор Орбан и Александар Вучић
Виктор Орбан и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Виктор Орбан и Александар Вучић
Има и све више компанија које извозе у Мађарску и које увозе мађарске производе.
Захвалио се и на подршци Србији на путу у ЕУ.
„Многи говоре да подржавају српски пут у ЕУ, али мало ко то чини храбро и отворено, спреман да и због Србије претрпи критике, као што чините ви“, нагласио је Вучић.
Рекао је да Србија не може да буде само захвална, већ може да поручи и да ће Мађари и Мађарска моћи увек да рачунају на српско пријатељство и да ће Србија моћи по другим питањима да узврати.
„За нас је веома важно инфраструктурно повезивање наших земаља и о томе смо дуго дискутовали, а имаћемо и заједнички ручак,“, додао је он.
Вучић је указао да обе земље раде на убрзању пруге, која ће повезати наше народе, али и два фантастична града.

Пруга Београд-Будимпешта пруга за целу Европу

Вучић је најавио да ће пруга Београд-Нови Сад, део брзе пруге до Будимпеште, бити завршен до краја године, а да ће на остатку, деонице од Новог Сада до Суботице, радови почети у септембру.
„До краја године у потпуности ћемо завршити деоницу од Београда до Новог Сада. То је најкомпликованији део пруге од Београда до Будимпеште, због прелаза Дунава, Чортановачке петље, као и много проблема кроз градове“, објаснио је Вучић.
Рекао је да очекује да ће након Сретења позвати премијера Мађарске Виктора Орбана у Београд како би заједно возом, брзином од 200 километара на час, путовали од Београда до Новог Сада.
© Tanjug / RADE PRELICВиктор Орбан на београдском аеродрому са Николом Селаковићем
Виктор Орбан на београдском аеродрому са Николом Селаковићем - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Виктор Орбан на београдском аеродрому са Николом Селаковићем
„То није пруга за Србију, већ за све нас, за Србију, Мађарску, али и целу Европу. То је пруга која приближава наша два главна града и спаја са Бечом и Истанбулом. То је пруга будућности“, нагласио је он.
Вучић је казао, што се тиче завршетка радова на другом делу кроз нашу земљу, да ће радови почети у септембру и да се увелико ради на експропријацији, те да је уверен да ће радови бити бржи него они на првој деоници.
„Што се нас тиче за три године могли би у потпуности да отворимо пругу. Надамо се да у том року и мађарска страна може да заврши свој део радова, што би значило да за четири године можете да стигнете од Београда до Будимпеште за свега два сата и 40 минута“, рекао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала