Русија: Токио покушава да преокрене наглавачке договор Путина и Абеа о Курилима

© Sputnik / Екатерина Аристархова / Уђи у базу фотографијаКурилска острва
Курилска острва - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Русија оштро одговара на нервозне реакције Јапана због напора Русије да развије Јужне Куриле, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, истакавши да Токио покушава да преокрене договоре председника Русије Владимира Путина и бившег премијера Јапана Синдзе Абеа о склапању мировног споразума.
„Не помаже (преговорима Русије и Јапана о мировном споразуму) константна веома нервозна реакција Јапанаца када развијамо Курилска острва или одржавамо тамо неке војне вежбе, или јачамо одбрамбену способност те наше границе, или ако острва посећује неко из руске владе“, рекао је Лавров, говорећи на Далекоисточном федералном универзитету.
Како каже, Москви није јасна таква реакција.
„Ми сваки пут реагујемо веома оштро, подсећајући Јапанце да је то неодвојиви део руске територије који је ушао у састав наше земље након Другог светског рата, што је забележено у Уставу Уједињених нација“, истакао је Лавров.
Према речима Лаврова, Токио у последње време покушава да преокрене наглавачке договоре председника Русије Владимира Путина и бившег премијера Јапана Синдзе Абеа о склапању мировног споразума.
Он је истакао да руска страна има јасне преговарачке ставове.
„Желимо да добијемо одгворе на сва наша питања и желимо да Јапанци пристану да се започне рад на тако свеобухватном озбиљном међудржавном великом споразуму. Они тај договор који су имали председник Путин и Абе окрећу наглавачке, говоре – не, хајде да се прво договоримо о острвима, а онда ћемо написати добар споразум. Није био такав договор, договор је био да се склопи споразум“, подсетио је Лавров.
Он је додао да је Русија предложила Јапану да склопе не само мировни споразум, него споразум усмерен на формирање пуноправног партнерства.
„Наравно, не би било лоше да се потпише мировни споразум, премда већ живимо са Јапаном у потпуном миру, са пуноправним дипломатским односима, са редовним контактима преко успостављених механизама билатералне сарадње, стога формално одсуство мировног споразума не представља препреку ничему“, прецизирао је он.
 

Спор око Курила

Односи Русије и Јапана годинама су у сенци непостојања мировног споразума. Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума са Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није потписан.
Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала