Словенија покушава да помири Бугарску и Северну Македонију

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПредседник Словеније Борут Пахор
Председник Словеније Борут Пахор - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Словеначки председник Борут Пахор боравио је данас у Бугарској, у покушају да деблокира почетак приступних преговора Европске уније са Северном Македонијом.
Пахор се у Софији састао с бугарским председником Руменом Радевом и с њим разговарао о приступном процесу за Северну Македонију, пренела је Хина.
У вези бугарске блокаде и Радев и Пахор су се сложили да ће се обојица заузимати за компромисно решење које би Скопљу отворило врата за почетак преговора о чланству с ЕУ, пренео је Пахоров кабинет.
Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Бугарска: Северна Македонија неће ући у ЕУ док год се не отараси југословенских комплекса
Како се додаје у саопштењу, у разговору словеначке и бугарске делегације, као и у разговору у четири ока два председника, било је говора о компромисном решењу које би било прихватљиво за обе стране и на основу којег би онда Северна Македонија почела с преговорима о чланству с Европском унијом, преноси Танјуг.
Радев и Пахор су се састали пред самит држава учесница иницијативе Три мора. Оценили су да је ширење ЕУ на западни Балкан потребно, и то што пре, пренела је Пахорова канцеларија у саопштењу за јавност.
Словенија је почетком овог месеца од Португала преузела шестомесечно председавање Саветом ЕУ, а влада Јанеза Јанше је као један од својих приоритета навела потребу да ЕУ направи корак напред у ширењу на државе западног Балкана укључене у приступни процес, првенствено почетак преговора о чланству са Северном Македонијом и Албанијом.
Љубљана планира да почетком октобра одржи неформални самит ЕУ - западни Балкан.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала