Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Талибани: Нећемо користити Авганистан за напад на друге земље

© REUTERS / PARWIZАвганистански војници патролирају у покрајини Лагман
Авганистански војници патролирају у покрајини Лагман - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Делегација покрета Талибан (организација забрањена у Русији) састала се са специјалним изаслаником руског председника за Авганистан, директором другог одељења за Азију Министарства спољних послова Замиром Кабуловом, наводи се у изјави политичке канцеларије покрета.
„На састанку је делегација Исламског емирата (самоименовање талибанског система управљања) поновила свој став да авганистанска земља неће бити употребљена ни против кога“, истиче се у саопштењу.
Представници покрета такође су изјавили да су заинтересовани за постизање одрживог мира у Авганистану. Осим тога, уверавали су да ће гранични прелази са суседним земљама радити уобичајено.
Са своје стране, Министарство спољних послова Русије саопштило је да су представници талибанског покрета потврдили своју заинтересованост за постизање одрживог мира у земљи путем преговора, узимајући у обзир интересе свих етничких група становништва земље, као и спремност да поштују људска права, укључујући права жена у оквиру исламских норми и авганистанских традиција.
Авганистански талибани - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Криза у Авганистану
Талибани поставили заставу на граници са Таџикистаном /видео/
Током консултација, руска страна је изразила забринутост због ескалације у северним регионима Авганистана. Талибани су изјавили да нису прекршили границе држава Средње Азије, а такође су гарантовали безбедност дипломатских представништава на територији Авганистана.
Такође је истакнута чврста одлучност групе да се бори против претњи ДАЕШ-а (организација забрањена у Русији) у Авганистану и да искорени производњу наркотика у земљи након завршетка грађанског рата, закључује се у саопштењу Министарства.
Посета делегације Москви трајаће два дана. На челу делегације је један од лидера политичке канцеларије покрета у Катару, Шахабудин Делавар, шеф одељења за односе са авганистанским грађанима.
У Авганистану је у току сукоб између владиних снага и милитаната радикалног покрета Талибан који су заузели значајне територије у руралним областима и покренули офанзиву на велике градове. Ескалација расте у светлу обећања Сједињених Америчких Држава да ће повући све трупе из земље до 11. септембра.
Неки авганистански војници повлаче се на територију Таџикистана. Душанбе је затражио од савезника у ОДКБ-у да помогну у борби са изазовима у Авганистану и заједничким напорима појачају јужну границу земље.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала