Величанствени Мехта у Београду: Заслужили сте велику концертну дворану

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаДиригент Зубин Мехта
Диригент Зубин Мехта - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Можете замислити моја осећања према Србији и Београдској филхармонији, која постоје свих ових година. Пратим напредак овог оркестра с великим интересовањем и радујем се вести о изградњи нове концертне дворане. То је најбоља ствар која се могла десити – и оркестру, и граду, рекао је данас маестро Зубин Мехта уочи свог концерта у Београду.
Прослављени диригент наступиће 10. јула с оркестром Београдске филхармоније у Великој дворани Коларчеве задужбине, а на програму концерта биће дела Бетовена и Брамса.

Београд и његова публика заслужују нову концертну дворану

На конференцији за новинаре, уприличеној поводом једанаестог заједничког наступа с Београдском филхармонијом, Мехта је истакао да Београд заслужује нову концертну дворану, јер има одличан филхармонијски оркестар и предивну публику.
Његов домаћин, директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, истакао је да је конкурс за идејно решење за нову зграду Београдске филхармоније завршен 4. јула и да би избор победничког рада требало да буде објављен крајем августа.
 
© Sputnik / Валентина БулатовићКонференција за новинаре поводом концерта Зубина Мехте 10. јула 2021. на Коларцу
Конференција за новинаре поводом концерта Зубина Мехте 10. јула 2021. на Коларцу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Конференција за новинаре поводом концерта Зубина Мехте 10. јула 2021. на Коларцу
„Да није било несебичне подршке маестра, тешко да бисмо у овом тренутку могли да говоримо о томе да је највећи пројекат у културној инфраструктури пред својом реализацијом“, рекао је Тасовац.
 
Kонцертна дворана Београдске филхармоније налазиће се у источном делу Новог Београда, односно у Блоку 13, између Ушћа и Палате Србија, на локацији где Београдска филхармонија одржава наступе на отвореном и где је реализовала највеће концерте класичне музике у историји Београда и Србије 2017. и 2018. године.
„Велика је привилегија Београдске филхармоније да буде један од одабраних светских оркестара који су део музичке породице маестра Мехте. Београдска филхармонија никада није имала већег пријатеља Зубина Мехте и ово је прилика да му захвалим на тој несебичној подршци, љубави и знању које је поделио с нама. Подсетићу вас да и овога пута, као и сваког претходног, маестро се одрекао свог хонорара, који је сваки пут био употребљен за најразличитије сврхе, од обнове музичких инструмената до подршке нашој америчкој турнеји“, рекао је Иван Тасовац.
 

Бетовен и Брамс у Београду као лек од духовне патње

Говорећи о репертоару који ће бити изведен пред београдском публиком, Мехта је истакао да су у првобитном избору били Бетовенова Пасторална симфонија и „Шехерзада“ Римског-Корсакова, које су биле на репертоару његовог првог концерта у Београду пре шест деценија, али да је потом схватио да никада пред београдском публиком није изводио Брамса, те да је због тога за концерт изабрана и његова Прва симфонија.
Славни диригент је рекао да је веома тешко поднео протеклих годину и по дана због пандемије, да је и он сам био болестан, али да је све добро прошло, те да су му потом многи концерти и гостовања били отказани, због чега је доживео велику духовну патњу.
 

Шест деценија љубави према Србији и Београду

Подсетивши да је први пут у Београду наступао 1958. године, на самом почетку каријере, Мехта је истакао да је имао прилику да током протеклих неколико деценија добро упозна и Србију и Београд, али и друге градове у некадашњој Југославији, као и да с овог поднебља носи најлепше успомене.
Познат по томе што у Београду има своја омиљена места, Мехта је на питање новинара како ће искористити овај боравак у српској престоници признао да највише воли српску храну.
Уз осмех је испричао да се особљу хотела у којем је смештен жалио што на менију нема домаћих специјалитета, због чега је од директора Београдске филхармоније Ивана Тасовца добио обећање да ће јести у неком од добрих београдских ресторана, вероватно – мућкалицу.
Осамдесетпетогодишњи диригент већ више од шест деценија је присутан на светској музичкој сцени. Маестро је последњи пут предводио Београдску филхармонију 2017. године као специјални гост првог концерта на отвореном у историји овог оркестра.
Памте се његови бројни наступи с Београдском филхармонијом, међу којима је и донаторски концерт којим је Мехта помогао остварење великог филхармонијског сна – прве турнеје по САД коју је оркестар реализовао у октобру 2014. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала