БМВ и „Фолксваген“ кажњени са милијарду долара због „тајне шеме“

CC0 / Pixabay / Фолксваген
Фолксваген - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Европска комисија тврди да су компаније БМВ и „Фолксваген“ договорили ограничавање увођења нових технологија за смањење емисије штетних издувних гасова и казнила је произвођаче аутомобила са милијарду долара.
Европска комисија је саопштила да су велики немачки произвођачи аутомобила прекршили правила Европске уније о конкурентном праву ограничавањем конкуренције на пољу унапређења технологије за емисију чистијих издувних гасова код нових дизел аутомобила, преноси РТС.
Комисија је казнила БМВ и „Фолксваген“ Групу са 875 милиона евра (милијарду долара). 
„Ауди“ возило - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2021
Прекретница за аутомобилску индустрију: „Ауди“ иде стопама „Фијата“
Шефица антитрустовске политике ЕУ, Маргрета Вестагер, рекла је да су „Дајмлер“, БМВ, „Фолксваген“, „Ауди“ и „Порше“ поседовали технологију за смањење емисије штетних издувних гасова и изнад онога што је законски прописано по стандардима Европске уније и договорили се да ограниче употребу те технологије.
„Фолксваген“ група, која поседује „Ауди“ и „Порше“, мора да плати близу 500 милиона евра, а БМВ близу 375 милиона евра.
Вестагерова додаје да су овим договором и избегавањем конкуренције у погледу унапређења технологије потрошачима ускраћене могућности да купују аутомобиле који ће производити мање загађења.
„Данашња одлука сведочи о томе како легитимна техничка сарадња може да крене у погрешном правцу“, нагласила је Вестагерова.
„Дајмлер“ није кажњен јер је Комисији открио детаље о овом техничком споразуму и сарађивао је у истрази.

Око које технологије су се споразумели произвођачи аутомобила

Казне које је Европска комисија изрекла произвођачима аутомобила повезане су са развојем технологије познате као Селективна каталитичка редукција (Selective Catalytic Reduction - SCR), код које се у издувни систем аутомобила додаје "AdBlue" или уреа како би се смањила емисија азотних оксида. 
Аутомобил лексус - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Које аутомобилске марке су најпоузданије /фото, видео/
Још у априлу 2019. године произвођачи аутомобила су били упозорени да Комисија истражује такозвану „тајну шему“ о ограничавању технолошких унапређења од 2006. до 2014. године који крше антимонополска правила Европске уније.
„Компаније могу да сарађују на много начина да би побољшале квалитет својих производа. Међутим, правила конкуренције ЕУ не дозвољавају им да се договоре управо супротно: да не побољшавају своје производе, нити да се такмиче у квалитету“, рекла је Маргарет Вестагер још 2019. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала