Историјски тренутак у СБ УН: Русија и САД први пут успеле да се договоре

© AP PhotoСБ УН
СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2021
Пратите нас
Резолуција о продужавању прекограничне испоруке хуманитарне помоћи Сирији требало би да постане најважнија фаза у решавању кризе у Сирији и превазилажењу њених последица, изјавио је стални представник Русије при СБ УН Василиј Небензја.
„Данас смо сведоци историјског тренутка: Русија и Сједињене Америчке Државе су први пут успеле не само да се договоре, него и да доставе заједнички текст који су подржале све наше колеге у Савету безбедности. Надамо се да ће овакав сценарио постати прекретница од које ће имати користи не само Сирија и блискоисточни регион, него и цео свет“, рекао је Небензја.
Захвалио је свим учесницима СБ УН, као и америчким колегама „који су радили у духу споразума који су постигнути током самита Русија-САД у Женеви“.
Небензја је истакао да се у тексту резолуције „први пут ставља акценат на потребу побољшања снабдевања преко контакт-линија“.
„То је у потпуности у складу са принципима УН-а о испорукама хуманитарне помоћи. Чланови Савета су сагласни да би хуманитарни рад требало да се односи и на критичне потребе сиријског становништва као што су снабдевање водом, здравство и образовање“, истакао је руски представник.
Према његовим речима, чланови Савета су дали зелено светло да се прекогранични механизам постепено допуњава и затим замењује испорукама преко контакт-линије. Москва ће пажљиво пратити тај процес у наредних пола године.
Раније је Савет безбедности УН једногласно усвојио резолуцију Русије, САД, Ирске и Норвешке о прелазу „Баб ел Хава“ на сиријској граници. У усвојеном документу наводи се да се рад граничног прелаза продужава на пола године ( до 10. јануара 2022.), а затим на још шест месеци под условом да генерални секретар УН-а објави извештај где ће посебну пажњу посветити „транспарентности“ прекограничних операција и напретку у осигуравању испорука хуманитарне помоћи преко контакт-линија.
Режим поједностављене испоруке хуманитарне и медицинске помоћи у Сирију из суседних држава, првенствено из Турске, преко контакт-линија и граничних прелаза на снази је од јула 2014. године. Како је сиријска војска почела да успоставља контролу на све већој територији, Дамаск и Москва су се залагали за постепено укидање рада граничних прелаза. Десетог јула је истицало ограничење за рад јединог преосталог прелаза на сиријског граници „Баб ел Хава“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала