Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Лавров објаснио у ком случају ће се Русија умешати у ситуацију у Авганистану

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2021
Пратите нас
Русија неће ништа предузимати по питању Авганистана, где се након повлачења америчких снага воде борбе између војске и талибана (терористичка организација забрањена у Русији), докле год се ситуација развија само на територији те државе, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„У складу са чињеницом да су талибани заузели пограничне положаје на граници са Ираном и Таџикистаном - све док се то дешава на територији Авганистана, ми не планирамо да предузимамо никакве мере, осим што ћемо упорно позивати да се политички процеси, које су сви Авганистанци усмено подржали, започну што је пре могуће“, рекао је он.
Министар је нагласио да дешавања у Авганистану брину Русију у погледу могућих „преливања неприлика“ на територију њених савезника.
Лавров је додао да Русија подржава спровођење споразума између Сједињених Америчких Држава и покрета „Талибан“, који је забрањен у Русији.
„Помоћу посредовања Сједињених Америчких Држава опредељени су кораци за нормализацију ситуације, покретање политичког процеса, постизање споразума о прелазном периоду, а затим и о коначним параметрима како ће Авганистан даље живети. Јасно је да ће та питања решавати Авганистанци, али они споразуми који су постигнути између Вашингтона и талибана, њих су, колико ја знам, сви одобравали. Ми смо за то да се они и испуњавају“, рекао је Лавров.
Талибани на прагу Кандахара? - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2021
Криза у Авганистану
Талибани на прагу Кандахара?
У Авганистану је у току сукоб између владиних снага и милитаната радикалног покрета "Талибан" који су заузели значајне територије у руралним областима и покренули офанзиву на велике градове. Ескалација расте у светлу обећања Сједињених Америчких Држава да ће повући све трупе из земље до 11. септембра.
Неки авганистански војници повлаче се на територију Таџикистана. Душанбе је затражио од савезника у ОДКБ-у да помогну у борби са изазовима у Авганистану и заједничким напорима појачају јужну границу земље.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала