Немац тражи од Немачке компензацију за напад на СССР

© Фото : Bundesarchiv/HöllenthalНемачки војници посматрају совјетска оклопна возила БА-10 у пољском Лублину
Немачки војници посматрају совјетска оклопна возила БА-10 у пољском Лублину - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2021
Пратите нас
Немачки лист „General-Anzeiger“ објавио је апел преживелог совјетско заробљеништво Хенриха Шепа у којем је затражио да се Русији плати компензација за ратне злочине хитлерове војске. Шепе је скренуо пажњу на то да је Немачка недавно званично признала геноцид над племенима у Јужној Африци почетком 20 века. Тада је било убијено 75.000 људи.
"Зар није злочин то што је у нападу Немачке на бивши Совјетски Савез погинуло више од 25 милиона људи у периоду 1941-1945. године", запитао је Немац.
Он је подсетио да је Немачка платила компензацију Јеврејима за Холокауст, нагласивши да му није познато ни да се неко извинио Русима.
"Захвалан сам свим Русима за то што сам преживео рат и петогодишње заробљеништво, где ни једном нисам видео да се неки чувар светио Немцу", написао је Шепе.
Он је подсетио да су се према Русима у немачком заробљеништву односили сурово: мучили их, морили их глађу. Поред тога, Немац је подсетио и на тактику спаљене земље приликом повлачења хитлерове војске – уништавани су градови и села, предузећа, инфраструктура, нису поштеђени били ни људи.
"Да ли смо платили компензацију за то или се макар извинили? Ништа слично", додао је Шепе.
По његовом мишљењу, извињење је одавно сазрело и представљаће позитиван корак.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала