Орбан објаснио нову поделу у ЕУ

Пратите нас
У ЕУ више нема подела на старе и нове чланице, већ се она данас дели на државе чији је национални дуг висок, а имају мали раст и проблеме с неконтролисаним миграцијама, док су с друге стране стабилне државе средње Европе које те процесе контролишу, стабилне су, имају низак ниво дуга и високе најаве раста, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан.
Имамо срећу да у ова тешка времена Словенија председава Европском унијом, а да њену владу води Јанез Јанша, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан у Љубљани, где се одржава састанак председника влада Вишеградске групе (В4).
Јанша брани Орбана: „Запад ЕУ примењује двоструке стандарде“
Мађарска је од Пољске преузела ротацијско председавање Вишеградском групом средњеевропских држава.
Председници влада В4 у петак су у Љубљани разговарали о актуелним европским темама, а састали су се и са словеначким премијером Јаншом чија је земља 1. јула преузела председавање Већем Европске уније.
Орбан је навео да у ЕУ више нема подела на старе и нове чланице него да се она данас дели на оне државе чији је национални дуг висок, а имају мали раст и проблеме с неконтролисаним миграцијама, док су с друге стране стабилне државе у средњој Европи које те процесе контролишу и имају стабилност, низак ниво дуга и високе најаве раста.
„Јанша има тежак и одговоран задатак да те две категорије држава повеже“, казао је Орбан.
Додао је како Јанша, због свог искуства када се борио против комунизма има, за разлику од неких западних лидера, поглед на „историјски хоризонт“, па је зато близак у погледима с лидерима из земаља средње и источне Европе.
Зато је Јанша, кад процењује шта су у ЕУ битна, а шта маргинална питања, другачији од Европског парламента који се по Орбановим речима не концентрише на праве и „реалне“ теме и тако губи енергију на политичке спорове који су „противни европској будућности“, пренео је Јутарњи лист.
Премијер Мађарске Виктор Орбан  - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Супердржава, ЕУ империја, Србија: Како је Орбан наљутио Брисел и чиме му прете из седишта ЕУ
Европски парламент се бави небитним темама и води „џихад против владавине права“, казао је Орбан.
Погледи држава Вишеградске групе о опоравку Европе након пандемије ковида-19, о миграцијама, климатским циљевима и ширењу на западни Балкан у „великој мери“ се подударају с приоритетима Словеније које је поставила за своје председавање ЕУ, изјавио је Јанша након састанка с председницима влада В4.
Челници држава Вишеградске групе навели су након састанка да Европску унију треба да брине ситуација с миграцијама према Европи која се, по њиховим речима, може очекивати из Авганистана, пошто га у целости напусте амерички војници, али исто тако из из субсахарске Африке, гдје је безбедносна ситуација такође тешка.
Јанша и лидери Вишеградске групе изјаснили су се за ширење Европске уније према југоистоку, те за проширење шенгенског подручја.
Јанша је казао да је Словенија за конкретне кораке у процесу ширења Европске уније на државе западног Балкана јер би она тако стратешким потезом одговорила на „бројне изазове“ у европском ближем суседству.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала