Проблеми у Црној Гори, кризне мере на помолу

© Depositphotos.com / Andrey PopovВелико црвено дугме
Велико црвено дугме - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Црногорско Министарство финансија и социјалног старања и Министарство економског развоја разматрају један број кризних мера, које би биле временски ограничене и довеле до регулације и снижавања малопродајних цена основних животних намирница, казао је црногорски министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.
Поручио је да је "на том путу, неопходна заједничка сарадња свих".
Спајић је са сарадницима и представницима Министарства економског развоја, одржао састанак са представницима највећих трговачких ланаца који послују у Црној Гори. Како је саопштено, на састанку се разговарало о решавању проблема раста цена прехрамбених производа, а нарочито цена основних животних намирница, преносе Вијести.
"Овде смо да бисмо разговарали о расту цена прехрамбених производа и да чујемо ваше образложење разлога раста цена, чији смо сви сведоци. Влада Црне Горе улаже напоре да ублажи раст цена и тиме очува куповну моћ грађана, али нам треба и помоћ трговачких ланаца. Охрабрује то што досадашњи подаци показују да ће туристичка сезона бити успешна и надам се да ће то допринети снижавању малопродајних цена намирница, а нарочито основних", рекао је Спајић.
Из Министарства подсећају да они и Влада немају могућност да утичу на промене цена на светском тржишту, али ни на маржу, односно профит, коју маркети додају на набавну цену производа.
Како је наведено, марже, односно профит, заузимају значајно већи удео у коначној продајној цени, него ПДВ од 7 одсто, који представља минималну стопу и који се примењује на све основне животне намирнице.
Министарство финансија и социјалног старања, односно Влада, недавно је проширило листу производа који подлежу нижој стопи ПДВ-а. Основне животне намирнице, међу којима су хлеб, брашно, млеко и млечни производи, маст, уље и јаја, подлежу стопи ПДВ-а од 7 одсто. Владина намера је била да се, проширивањем листе производа са нижом стопом ПДВ-а, допринесе заштити становништва од раста цена и очувању животног стандарда, додаје се. 
Ауто-пут кроз Црну Гору, деоница Смоковац-Матешево - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Црна Гора смањила камату на кинески дуг, Кинези остају повериоци
"Саговорници су сагласни да је пандемија корона вируса изазвала веома значајне поремећаје на светском тржишту, а увођењем забрана или ограничења у кретању, транспорт је постао значајно спорији и скупљи. Представници трговачких ланаца навели су да су трошкови поморског транспорта порасли за 2-3 пута у последњих 12 месеци. Они су сагласни да су раст трошкова поморског транспорта, али и велика тражња и сушни период у кључним земљама извозницама хране, као што су Аргентина, Бразил, Русија, Украјина и САД, довели су до раста цена хране на глобалном нивоу за око 25 одсто почев од 2020. године", наводи се у саопштењу МФСС.
Представници Владе истакли су да је један од приоритета за ову годину да помогне опоравак привреде, али да то не сме ићи на штету грађана и утицати на њихову куповну моћ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала