Терористи ДАЕШ-а планирали да се домогну радиоактивних извора у Русији

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЛого корпорације "Росатом"
Лого корпорације Росатом - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2021
Пратите нас
Терористи ДАЕШ-а (терористичка организација забрањена у Русији) су 2020. године намеравали да добију приступ радиоактивним изворима у Русији, наводи се у извештају руске државне корпорације „Росатом“ за прошлу годину.
Како се наводи у извештају, америчка амбасада је послала Министарству спољних послова Русије незваничан документ са информацијама о плановима ДАЕШ-а, након чега се МИП обратио „Росатому“. У септембру 2020. године на свим нуклеарним и радијационим објектима спроведене су непланиране циљане провере.
Заједно са територијалним органима ФСБ Русије и обезбеђењем проверена је оперативност система инжењерско-техничких средстава физичке заштите и ефикасност снага за реаговање, организујући заједничке обуке за спречавање акција условних прекршитеља, а такође су спремили план сарадње.
„Резултати спроведених мера потврдили су спремност система за физичку заштиту организација индустрије да осигурају поуздану физичку заштиту објеката“, наводи се у извештају.
Материјали које садрже извори радиоизотопа нису погодни за прављење нуклеарне муниције, али се од њих може направити „прљава“ бомба – хипотетичка муниција са обичним експлозивом која садржи радиоактивне материје. Приликом експлозије контејнер са изотопима се уништава, а радиоактивна материја се распршује због ударног таласа. Употреба таквог оружја сматра се обликом нуклеарног тероризма. Никада се није користило у стварним условима.
Прочитајте још:
 
 
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала