Ракете засуле америчку војну базу у Сирији /фото/

© AP Photo / Baderkhan AhmadАмеричке снаге патролирају сиријским нафтним пољима у источној Сирији
Америчке снаге патролирају сиријским нафтним пољима у источној Сирији - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2021
Пратите нас
Америчке снаге у Источној Сирији нашле су се под насумичним ракетним нападом, а засад нема извештаја о повређенима. У фабрици коју америчке трупе користе као војну базу чула се експлозија, наводе локални медији.
До напада је дошло у близини места у којем се налазе нафтна и гасна поља позната као Коноко, где су распоређени амерички војници.
Амерички званичник из Министарства одбране потврдио је за Спутњик интернешенал да су америчке снаге биле нападнуте у Коноку у провинцији Дејир ел Зор.
„Могу да потврдим да је дошло до насумичног напада ватреним оружјем у Коноку (Сирија). У овом тренутку, првобитни извештаји указују да нема ни жртва ни повређених нити материјалних оштећења“
Објаве на друштвеним мрежама указују да су америчку војну базу, која се налази у близини нафтног поља Коноко, погодиле најмање четири ракете.
Према сиријским државним медијима, нешто пре поноћи зачула се експлозија у гасној фабрици Коноко коју су још 2017. од ДАЕШ-а (терористичке организације забрањене у Русији) преузеле снаге САД и коју користе као војну базу.
Извори су за САНУ навели да су на том подручју примећени „необична дејства окупационих снага“ након експлозије, не наводећи детаље о њеним узроцима или последицама.

Сиријска влада више пута је оптужила америчке снаге за пљачку ресурса земље у богатом нафтом источном делу Арапске Републике. Подручје у којем је дошло до напада је једно од неколико места у источној Сирији, где амерички војници наводно делују у борби локалних партнерских снага против такозване Исламске државе (терористичке организације забрањене у Русији).
Недавно је америчка војна база у подручју сиријског нафтног поља Омар два пута била мета ракетног напада са територије коју контролишу проиранске војне формације. 
Процењује се да се у Сирији тренутно налази 900 или више америчких војника - како у јужној енклави Танф, тако и на североистоку, где „обезбеђују“ нафтне бушотине и помажу СДФ-у којим доминирају Курди да управља фактички независном владом. Њихово присуство крши међународно право и влада у Дамаску се томе противи, али Вашингтон инсистира да се америчке трупе у Сирији, као део међународне коалиције, боре против терориста.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала