„Ако нам Руси не дођу, плашим се – нећемо имати добре резултате”: Ко су најбројнији гости у Будви

© Sputnik / Маријана КолаковићСловенска плажа у Будви
Словенска плажа у Будви - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2021
Пратите нас
У Будви тренутно борави 33.000 гостију, што је 10.000 више него претходне седмице. Хотели и плаже су пуни, приватни смештај су попунили нешто више од половине капацитета, али пошто су гости исцрпљени кризом, приходи су мањи и нису у сразмери с посетом.
Како је казала директорка Туристичке организације Будва Маја Лијешевић, у приватном смештају борави око 19.000 туриста, док је у хотелима нешто више од 13.000.

Попуњеност

„У 103 отворена хотела (од укупно 134) најбројнији гости су из Србије, Украјине, Босне и Херцеговине и Израела, док су присутни гости и из Казахстана, Француске, Русије, Пољске, Турске, Немачке, Грчке, Италије, Албаније, Македоније и Црне Горе. У приватном смештају највише је гостију са тржишта Србије, Русије, Украјине и Босне и Херцеговине”, казала је Лијешевићева. 
Када се посета упореди са рекордном 2019. годином, по њеним речима, у хотелском смештају остварено је 97 одсто резултата, док тај проценат у приватном смештају износи 59 одсто.
„Укупан број гостију је тренутно око 70 одсто у односу на 2019. годину”, тврди Лијешевићева.
© Sputnik / Маријана КолаковићПлажа Могрен у Будви
Плажа Могрен у Будви - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Плажа Могрен у Будви
Очекују појачан промет наредних дана, а повољна епидемиолошка ситуација представља кључни фактор. Она тврди да су цене услуга и смештаја ниже него пре короне, а ту су и акције за породице.
„Може се слободно рећи да летовање на Будванској ривијери никад није било приступачније”, казала је Лијешевићева за Побједу.
Очекују, истиче она, и добру постсезону.
„Међутим, продужетак сезоне зависи од више фактора. Најпре, повољна епидемиолошка ситуација како у Црној Гори, тако и у окружењу представља предуслов за одвијање добре туристичке сезоне, а тиме и постсезоне”, казала је Лијешевићева.
Сувласник Хотелске групе ,,Монтенегро старс“ Жарко Радуловић каже да су хотели ове групације пуни од почетка сезоне, али да се број гостију не може поредити са приходима.
„С обзиром да нема Руса и Белоруса, добро пролазимо. Боље је него што сам очекивао и веровао да ће проћи и то ме радује. Добро је да можемо да будемо задовољни са регионом, Казахстаном, Молдавијом, Украјином и да надоместимо Русе и Белорусе, а то је нова чињеница”, казао је Радуловић.
Тврди да ће од 9. јула до 15. августа бити прави хаос од гужве, загушења у саобраћају, у свему.
„Са 90 дана сезоне и са овим ценама, нема те математике која може да даје резултат 65 одсто. Ми смо се деценијама борили да продужимо сезону и дошли смо на 210 дана на нивоу године. Оног тренутка када је ’Монтенегро ерлајнз‘ престао да лети, свели смо сезону на 95 до 100 дана. Тај вишак вредности нам је стварала та компанија јер су летели кад нико није хтео и на дестинације које нама одговарају”, казао је Радуловић.
Што се тиче хотела „Сплендид“ и „Мотенегро“ тренутно су пуни и он је каже задовољан пословањем, али истиче да то није репер за остале хотеле јер се он већ годинама базира на индивидуалне госте што се показало добрим. У „Сплендиду“ су тренутно гости из 30 земаља. На првом месту су гости из Србије, на другом из Украјине и на трећем из Казахстана.
© Sputnik / Маријана КолаковићСмештај хотелског комплекса у Будви
Смештај хотелског комплекса у Будви - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Смештај хотелског комплекса у Будви
Ако не буде трећег таласа короне, у септембру процењује да ће Црна Гора имати 40 одсто прихода из 2019. године.
„Очекујем да ће у наредном периоду бити експлозија гостију из Србије… Јефтинији смо им, ближи, а ту су и везе пријатељске, родбинске… “, сматра Радуловић додајући да је одлука да крену дуго очекивани Руси чисто политичка.

Постсезона?

Угоститељ Крсто Никлановић сматра да солидне туристичке резултате могу постићи само ако буду имали добру постсезону.
„Ако будемо имали постсезону, можемо се надати неком проценту пројектованом до 63 одсто у односу на 2019. годину. Међутим приходи неће бити у том проценту. Ове године имамо госте који су слабији потрошачи, што је и разумљиво с обзиром на кризу”, наглашава Никлановић.
Ако нам Руси у постсезони не дођу, плашим се нећемо имати добре резултате. Сви покушавамо да уграбимо нешто да би преживели ову годину. Једна и по година је нерада и после тога три године нам треба да се вратимо у нормалу”, каже Никлановић.
У хотелу „Будва“ су задовољни почетком сезоне. Директор Мића Ивановић је казао да ових дана имају конференције и семинаре у времену кад их никада нису имали.
„Чудна је година. Гости су нам претежно из региона, нема Немаца, Француза… мало је кренуло Американаца који су добри гости. Ова сезона је више привукла комерцијалне госте него госте који воле да потроше. Само плате смештај и немају додатних трошкова”, каже Ивановић који је мишљења да су боље платежни гости пошли у залив.
Ивановић каже да им је попуњеност до 70 одсто у односу на 2019. годину и да су им гости највише из Србије, а онда домаћи гости.
„Имамо госте и из Украјине, Косова, Хрватске, Албаније… Израелаца има у задње време, долазе групе коцкара… У јуну је била попуњеност 70 одсто у односу на 2019. што није лоше јер смо цене задржали, нисмо смањивали. То су ласт минут резервације. Отказивања је мали број”, казао је Ивановић истичући да је врло тешко нешто планирати јер се све дешава у задњем тренутку.
© Sputnik / Маријана КолаковићГрад Будва у изградњи
Град Будва у изградњи - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Град Будва у изградњи
Угоститељи наводе да недолазак Руса доста ремети резултате у приходима.

Ценкање

Старобудванин Петар Рађеновић, власник апартмана у центру Будве тврди да су почели лепо да раде.
„Клијентела нам је таква каква је. Не можемо постићи цене из 2019. године али идемо даље, мање су за око 30 одсто. Људи су чак почели и да се ценкају, кукају и плачу да немају новца. У принципу ћемо извући сезону, али смо далеко од 2019. и озбиљне зараде“, казао је Рађеновић.
Он тврди да су ове године гости веома захтевни.
„Категорија гостију је нажалост много различита од оних из 2019. Међутим осуђени смо на те госте јер је Европа затворена… у принципу то су јако неплатежни гости”, казао је Рађеновић тврдећи да им је проблем и букинг који је ове године бесплатан, па људи резервишу по два-три пута и само се не појаве.
„Нама остане празан смештај. Скоро 80 одсто букинга ми је отказано “, истиче Рађеновић.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала