Бугарска: Војне вежбе на обали Црног мора уз партнере из НАТО и Украјину

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаАмеричко-украјинске војне вежбе "Морски поветарац 2019" на Црном мору
Америчко-украјинске војне вежбе Морски поветарац 2019 на Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2021
Пратите нас
Недалеко од бугарског града Варне, на обали Црног мора, почињу велике војне вежбе „Бриз-2021“ („Поветарац“). Учествоваће војници из 14 земаља, пре свега чланица НАТО, али и Украјине.
Како је саопштила прес-служба бугарског Министарства одбране, у маневрима учествује 30 борбених и помоћних бродова, три авиона, осам хеликоптера и око 2.000 припадника оружаних снага чланица НАТО - Бугарске, као и Албаније, Велике Британије, Грузије, Грчке, Италије, Шпаније, Летоније, Пољске, Румуније, САД, Турске, али и Украјине.
На маневрима је предвиђено и учешће Друге сталне војнопоморске НАТО групе и Друге сталне НАТО групе за уклањање мина.
Циљ је увежбавање сарадње у интернационалној средини уз активно учешће локалних органа власти и цивилних организација како би се подигао ниво оперативне компатибилности и сарадње између морнарица.
Вежбе су планске и одвијају се у складу са стандардима и процедурама НАТО, наводи се у саопштењу. Трајаће до 19. јула и одржаваће се у територијалним водама и ексклузивној економској зони Бугарске.
Подсетимо, у Црном мору су одржане међународне војне вежбе Украјине и НАТО „Морски поветарац“ („Си бриз“). У вежбама, које су завршене јуче, учествовало је 5.000 војника, 40 авиона и 32 брода из 32 земље, укључујући Украјину, САД и земље чланице НАТО-а.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала