Москва о „дискриминацији руске вакцине“: Париз оживљава дух неонацистичке сегрегације у Европи

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2021
Пратите нас
Државни секретар при Министарству спољних послова Француске Клеман Бон изразио је жаљење што Грчка дозвољава улазак у земљи путницима коју су примили руску или кинеску вакцину. Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова каже да такве дискриминишуће изјаве оживљавају у Европи дух неонацистичке сегрегације.
„Не осуђујемо Грчку, али преферирамо да у Европи буду признате само оне четири вакцине које је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА). Жалим што Грчка поступа на тај начин, дозвољавајући долазак људи вакцинисаних другим вакцинама“, рекао је он за радио-станицу „Европа 1“.
Како је рекао, то није политичко питање, већ научно.
Градоначелник Нице: Омогућите нам да обезбедимо „Спутњик Ве“ за наш регион - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
Градоначелник Нице француским властима: Омогућите ми да набавим „Спутњик Ве“
„Већина европских земаља, укључујући и Француску, признаје само те четири вакцине. Само три државе имају другачији став“, додао је Бон.
Говорећи о својој земљи, државни секретар при МИП-у истакао је да „у Француску не може да се уђе са санитарном пропусницом уколико је особа примила руску или кинеску вакцину“.
„Не ради се о томе да дискриминишемо неку земљу, већ је тако јер сматрамо да су поуздане само четири вакцине које је одобрила ЕМА“, објаснио је он.
С тим у вези, Захарова је изјавила да Москва осуђује Париз због дискриминишућих речи Бона о поменутим вакцинама.
„Осуђујемо Француску због таквих дискриминишућих изјава њених високих представника који оживљавају у Европи дух неонацистичке сегрегације“, написала је она на свом Телеграм каналу.
Истовремено, портпаролка сматра да француски спољнополитички ресор нема право да намеће земљама мишљење које вакцине да примењују.
Потврда о вакцинацији - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
ЕУ предлаже Русији признавање ковид сертификата, Кремљ поздравља иницијативу
Према речима Захарове, не ради се о првој таквој изјави француског дипломатског ресора, као и да није у питању лично мишљење Бона, већ политички став земље.
Она је рекла да такве изјаве показују да je Министарство спољних послова Француске срамота што његова земља није успела да направи сопствену вакцину.
„Пропали су покушаји француске компаније која се веома трудила, али није успела. Саосећамо са неуспехом Француске. Клеману Бону би могло искрено да се каже: 'Француска није успела да произведе своју вакцину и завидимо свима ко је успео, дат нам је задатак да се пропагандним методама супротставимо успеху земаља које су показале свету достигнућа своје науке'“, додала је портпаролка.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала