Нова фаза сарадње Кине и Северне Кореје против непријатеља

© REUTERS / KCNAЛидер Северне Кореје Ким Џонг Ун и кинески лидер Си Ђинпинг током састанка у Пјонгјангу у Северној Кореји
Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун и кинески лидер Си Ђинпинг током састанка у Пјонгјангу у Северној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2021
Пратите нас
Лидери Северне Кореје и Кине, Ким Џонг Ун и Си Ђинпинг разменили су данас поруке поводом 60. годишњице Споразума о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи између две земље, објавила је севернокорејска агенција КЦНА.
У поруци кинеском Си Ђинпингу, севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је рекао да је сарадња од кључног значаја за борбу против непријатељства страних сила, док је Си обећао да ће сарадњу довести „у нову фазу“, наводи севернокорејска новинска агенција КЦНА.
Кина је главни савезник Северне Кореје откако су две стране потписале споразум 1961. године, а међународне санкције уведене због нуклеарног оружја и балистичких ракета Пјонгјанга учиниле су је више зависном од Пекинга у погледу трговине и друге подршке.
Пакт пријатељства позива две земље да прискоче једна другој у помоћ уколико било која страна буде нападнута.
„Упркос незапамћено сложеној међународној ситуацији последњих година, другарско поверење и милитантно пријатељство између ДЛРК и Кине јача из дана у дан“, рекао је Ким у својој поруци, известила је КЦНА.
Споразум брани социјализам и мир у Азији „сада када непријатељске снаге постају очајније у својим изазовима и опструктивним потезима“, рекао је Ким.
Кинеско-севернокорејски споразум важи по 20 година и обновљен је 1981. и 2001. године.
Размена порука Сија и Кима је најновији знак јачања веза између суседа, за које аналитичари кажу да су усмерене на Сједињене Државе усред нуклеарних преговора између Пјонгјанга и Вашингтона и погоршања тензија између САД и Пекинга.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала