Оливер Стоун: Амерички медији изврћу истину, а Русија и Србија су представљени као пропагандисти

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаОливер Стоун и Владимир Путин
Оливер Стоун и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2021
Пратите нас
Славни амерички редитељ, сценариста и продуцент, добитник три Оскара, Оливер Стоун у недавном интервјуу поводом објављене аутобиографије и Фестивала у Кану каже да су у филмском свету Русија и Србија често представљени као пропагандисти, а они који се боре против њих као једини који полажу право на истину.
У својој недавно објављеној аутобиографији „У потери за светлом“ отворено говори о расподели снага у савременом свету.
„Није важно да ли говоримо о садашњости, прошлости, далекој историји. Истину је увек било тешко пронаћи. Истина захтева много истраживања, јасног промишљања и историјски контекст - али чак и тада не можеш бити потпуно сигуран... Што се тиче политичког аргумента о лажним вестима, који је актуелан у Сједињеним Државама, званични амерички медији већ годинама изврћу истину о свету, креирајући идеолошку борбу између САД и њених непријатеља, што је бесмислица. Закључак је да има много лажних вести у мејнстрим медијима. И онда када чујем мејнстрим медије како оптужују дисидентске да фабрикују лажне вести, то ме увек насмеје“, рекао је Стоун у интервјуу за Новости.
У књизи, поред осталог, каже да се „патриотизам најбоље продаје“ и да то важи за скоро сваку земљу на свету.
„Свакако важи за Сједињене Америчке Државе где смо, од 2001. године, имали мноштво филмова са ратном тематиком који подржавају америчко гледиште о ’рату против тероризма‘, као и односе САД са земљама попут Русије и Кине. То је лоше за цео свет јер, као што увек говорим, могли бисмо имати мир између великих сила“. истиче амерички редитељ.
Говорећи о српском кандидату за Оскара „Дара из Јасеновца“ Стоун каже да је то донекле типичан пример америчког уског погледа на свет, где су Русија и Србија често представљени као пропагандисти, а они који се боре против њих као једини који полажу право на истину. Наводи да то није фер и поштено, али „тако налаже ’правилник‘ оних који верују да су супериорна бића“.
На питање може ли се бити политички неутралан у данашњем свету и имати добре односе истовремено и са САД, Европском унијом, Русијом и Кином, он тврди да је то изузетно тешко.
„А уосталом, шта је неутралност? Често, неутралан значи бити попустљив и не увредити никога и ништа. Свет је дефинитивно у једној веома осетљивој фази, бар је тако на Западу, где свако јасно и чврсто изражено мишљење може бити оцењено као ’безосећајно‘ или нешто слично томе. Ово је изузетно тешко време за филмске ауторе“, истиче Стоун.
Оливер Стоун се враћа на Кански фестивал, где ће сутра светску премијеру имати његов документарац „JFK Revisited: Through the Looking Glass“, у коме се појављују недавно декласификовани докази и сведочења у вези са атентатом на америчког председника 1963. године, укључујући тим форензичара, медицинских и балистичких стручњака, историчара и сведока.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала