Премијерка Србије: У вези са Црном Гором, интересују ме само две ствари

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2021
Пратите нас
Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас да се Србија не меша у унутрашње ствари Црне Горе и истакла да њу, што се тиче те земље, интересују само регионална сарадња и положај Срба.
Она је појашњавајући своју изјаву да ју је порука Дритана Абазовића који није задовољан изјавама из Београда, прво насмејала, па растужила, казала да су изјаве попут његове такве да нема шта да се на њих каже, поготову када се узме у обзир шта је све Црна Гора урадила против интереса Србије.
У том смислу, Брнабићева је подсетила да је Подгорица усвојила резолуцију о Сребреници и то 26 година након злочина, као и да су донирали вакцине такозваној косовској војсци.
"Није проблем да донирате Приштини, и ми смо донирали ПЦР тестове када у међународној заједници нико није сетио Приштине, али проблем је да донирате 400 вакцина и то такозваној војсци Косова јер то представља само шамар Србији", рекла је она.
Брнабићева наводи да су из Црне Горе протерали амбасадора Србије и то због нечега што је рекао, а што се учи у уџбеницима, као и да та одлука још није повучена, као и да сваке године црногорски званичници заједно са Хрватском славе "Олују". 
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
„Можда је након свега и боље тако“: Абазовић саопштио да се неће обратити у Поточарима
"Признали сте независност аутономне покрајине Србије и уз све то имате образ да кажете да вам се не свиђају неке изјаве наших званичника. Прво, ми смо суверена држава, можемо да причамо ста хоћемо, а друго када смо се ми мешали у унутрашње ствари Црне Горе", упитала је премијерка.
Поручила је црногорским званичницима да ако они мисле да уз пад БДП немају преча посла него да се баве Србијом, она има другог посла, који мора да обавља у интересу грађана Србије.
"У вези са Црном Гором интересује ме регионална сарадња и положај Срба у Црној Гори", казала премијерка.
Како наводи, после свега што су урадили помислила је прво да Абазовић хоће да се нашали, да спусти тензије, али онда је схватила да је озбиљан и тада јој је дошло само да заплаче.
"Али, и за регионалну сарадњу здравије је смејати се", казала је она.

"Не бих ишла у Поточаре док..."

Премијерка Србије је изјавила и да не би ишла у Поточаре на обележавање годишњице злочина у Сребреници све док се не приведу правди они који су пре шест година напали тадашњег премијера Александра Вучића, када је у име Србије отишао да се поклони жртвама.
Брнабићева је истакла да изражава дубоко жаљење због тог ужасног злочина и да нема проблем са тим да покаже жаљење и пијетет према жртвама, али да је скандалозно то што нико није одговарао за напад на живот званичника неке друге државе.
Како каже, у Владу Србије није ни стигао позив за то обележавање, а нису ни размишљали да иду без позива, управо због тога што је показана незаинтересованост за решавање случаја напада на Вучића.
"То је ужасан злочин и немам проблем да покажем жаљење и пијетет жртвама, али док се не приведе правди свако ко је учествовао у нападу на председника, тада премијера, када је отишао да се поклони жртвама, не видим да је нама званичницама тамо место", казала је Брнабићева.

"Са Куртијем је немогуће разговарати"

Премијерка је оценила да дијалог Београда и Приштине никада није био тежи него сада и истакла да је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем немогуће разговарати.
Брнабићева је појаснила да је дијалог Београда и Приштине изузетно тежак јер са приштинске стране преговарају људи који се непрагматични и не занимају их ни регионални пројекти, већ само да шаљу поруке да Србија треба да клекне и да је питање дана када ће Србија признати независност Косова.
"Не желе да причају ни о чему другом. То је изузетно тешка ситуација, али ми морамо да останемо у дијалогу", казала је Брнабићева.
Током протекле недеље одржан је и последњи састанак у оквиру Берлинског процеса који је иницирала 2014. године немачка канцеларка Ангела Меркел, а Брнабић каже да уместо да тај састанак буде кулминација онога што је до сада договорено и учињено, званичници Приштине су све блокирали тако да је овај самит једини без било каквог договора.
Подсећа да се током Берлинског процеса доста тога договорило и то пројеката који се не тичу политике већ шта паралелно може да се уради да би живот грађанима био квалитетнији.
"Ми смо ову годину могли да славимо као годину сарадње региона", каже Брнабић, подсећајући да је управо у оквиру Берлинског процеса договорен регионални роминг, као и многи инфраструктурни пројекти.
"Има ствари које треба прославити, али имате званичнике Приштине који су поново на самиту блокирали све споразуме на којима смо радили више од годину дана", казала је она.
У том смислу наводи да је међународна заједница имала прилике да се у неколико наврата увери да је са Аљбином Куртијем, али и Вјосом Османи, немогуће разговарати.
Како каже, на самиту у Тирани, Еди Рама се уверио колико је немогуће разговарати са Куртијем, а Себастијан Курц је за то имао прилику на самиту у Бечу, док су током наставка дијалога у Бриселу то могли да увиде Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак.
"Нисам претерано оптимиста јер је Косово њихово чедо и тешко је да ће они окренути главу, али разумеју колико је тешко и колико је Београд конструктиван", казала је премијерка.
Наводи да је очигледно колико је мало простора за комуникацију и дијалог и оцењује да то није добро.
"Мене то плаши, али што је више то јасније међународним факторима, то су Срби безбеднији", казала је премијерка и навела да је председник Александар Вучић обавестио оне који треба да знају - НАТО, КФОР, међународну заједницу, Американце о три црвене линије које Србија неће дозволити да се пређу.
На питање да ли сматра да је званична Приштина решила да косовско питање реши брзо и то без договора, односно онако како њима одговара, с обзиром на нападе на Драгицу Гашић која се вратила у Ђаковицу да живи, али и српског дечака којег су напали због крста, Брнабић каже да не зна шта су решили, али да је очигледно да су политички представници у Приштини идеолошки фанатици који не желе да разговарају.
Нада се, како је рекла, зарад регионалне сарадње, да је питање тренутка када ће Албанци на Косову и Метохији рећи да се стане са таквом политиком, јер ништа нису добили зато што је управо Приштина та која све блокира, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала