Бугарски политиколог: Влада под партијом „Има и оваквих људи“ се неће разликовати од владе Борисова

© Sputnik / Alexey VitvitskyИзбори у Бугарској
Избори у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Пратите нас
Партија „Има и оваквих људи“ поново је на првом месту приликом пребројавања 98,92 процента гласова, она је, према подацима бугарске Централне изборне комисије освојила 23,91 проценат гласова, док је партија ГЕРБ освојила 23,69 процената.
Подсетимо да борба за прво место траје од јучерашњег дана када су завршени парламентарни избори у Бугарској. Касније током вечери је постало извесно да је партија „Има и оваквих људи“ са малом разликом у гласовима претекла партију ГЕРБ, али је током јутра ГЕРБ повратио прво место.
У парламент ће ући и Бугарска социјалистичка партија Корнелије Нинове са 13,15 процената, коалиција „Демократска Бугарска“ – 12,56 процената, протурска партија „Покрет за права и слободе“ – 10,66 процената и партија „Бандити, напоље!“ -  5,03 процента.
Напоменимо да „Демократска Бугарска“ и „Бандити, напоље!“, као и партија „Има и оваквих људи“ раније нису улазиле у парламент и постале су познате захваљујући иницијативи и подршци антивладиних протеста током лета 2020. године.
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Одржани поновни парламентарни избори у Бугарској: Да ли ће овог пута бити формирана влада?
Како је раније изјавио лидер партије „Има и оваквих људи“ телевизијски водитељ Славија Трифонов, он не намерава ни са ким да ствара коалиције и да је странка већ изнела свој предлог за будућу владу, на чијем челу ће бити економиста Николај Васиљев. Он је већ био члан две владе у периоду од 2001. године до 2005. године и од 2005. године до 2009. године, када је био вице-премијер, министар економије, министар транспорта и министар државне администрације и административних реформи.
Према речима политиколога Љубомира Стефанова, Трифонов би могао да формира коалицију са партијом „Демократска Бугарска“ и „Бандити, напоље!“, али он не жели ту коалицију. Међутим, то не значи да је за формирање владе потребно имати парламентарну већину, навео је експерт.
Он је претпоставио да се влада на челу са партијом „Има и оваквих људи“ неће много разликовати од владе бившег премијера Бојка Борисова.
„Модел владавине Борисова ће бити замењен на модел владавине Трифонова. Једнолично управљање премијера ће бити замењено једноличним управљањем политичког лидера“, изјавио је политиколог у коментару за сајт „Новини“.
Славија Трифонов је дуго радио као водитељ на телевизији „бТВ“ и имао свој програм „Шоу Слави“. Од 2015. године он почиње да критикује владу Бојка Борисова и 2016. године је на челу Националног комитета се изборио за национални референдум у Бугарској. На гласање су стављене три теме: да ли грађани подржавају смену пропорционалног изборног система на већински, увођење обавезног гласања на изборима и референдумима, такође је и дао предлог да субвенције за политичке партије буду један лев за један глас.
У референдуму је учествовало 3.488.558 бугарских бирача. Како би референдум ступио на снагу недостајало је 12.000 гласова.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала