Потрес у Јужној Америци – због човека са презименом Остојић

© AFP 2023 / MAURO PIMENTELЕстебан Остојић
Естебан Остојић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Пратите нас
Велико финале Копа Америке, континенталног фудбалског првенства Јужне Америке обележила је титула за Аргентину у великом финалу, али је велику улогу у свему имао Естебан Остојић, уругвајски судија са југословенским коренима.
Утакмица је завршена резултатом 1:0, Лионел Меси је коначно са Аргентином освојио једно такмичење, а дан после меча више се прича о Остојићу.
Велико финале је играно у Рио де Жанеиру, на легендарној „Маракани“, која је прокључала у 52. минуту када је гол за изједначење Бразила постигао Ришарлисон.
Кратко је трајало одушевљење, судијска екипа на челу са Остојићем, унуком југословенских исељеника, поништила је тај погодак због очигледног офсајда.
И то је био довољан разлог да се на Остојића обруше Бразилци.
„Ако Естебан Остојић има милион мрзитеља, ја сам један од њих. Ако Естебан Остојић има једног мрзитеља, ја сам тај. Ако Естебан Остојић нема мрзитеље, онда ја не постојим. Ако је свет наклоњен Естебану Остојићу, ја сам против целог свега“, гласио је један од коментара после утакмице.
Аргентинци су, логично, били задовољни.
„Треба говорити о добром суђењу Естебана Остојића. Одличан наступ!“
Остојић није био једини на удару Бразилаца, једнако су на мети били и његови сарадници.
„Прошли су незапажено, Карлос Бареиро, Мартин Сопи, Дијего Аро, Андрес Куња, Данијел Федорчук, Александер Гузман и Џон Оспина. Треба их убити!“, гласио је један коментар.
Аргентински медији су се подробније бавили животом и делом Остојића, подсетили су да је рођен 1982. године и да је на великој сцени дебитовао у пријатељској утакмици између Аргентине и Мексика, 2018.
Остојић је 14 година раније почео да се бави судијским послом, одрекао се свог основног занимања – професора шаха на Универзитету у Уругвају, неформалне институције за старије особе, лоциране у Монтевидеу, где је обављао и административне послове.
У даљим коментарима његовог арбитрирања финала Копа Америка, овога пута нешто објективнијим, наведено је да је Остојић одржао смиреност у покушајима Бразилаца да га надмудре и изведу из такта.
​„Да, Остојић је судио добро и може да добије добру оцену. Очајни Бразилци су га салетали, али је остао доследан свом послу“, наведено је у анализи реномираног листа „Ел Паис“.
У Уругвају је Остојић звезда дана, лист „Ел Обсервадор“ наводи да је он дозволио да се игра развије и поштовао је дух финала.
„Није погрешио у томе, имао је беспрекорно финале“, наведено је у анализи.
Како год и ко мислио, анализирао, једно је сигурно – у 40. години Естебан Остојић се суочио са највећим изазовом у каријери.
„Имао је сталан критеријум за сва симулирања, фаулове и картоне. Имао је меру у свему, дозволио је игру, није сецкао као што је то обичај, на пример код нас у Уругвају. Неписано је правило у Уругвају да судија мора да прекида често игру како не би дошло до експлозије на терену. Аргентина и Бразил су играли до лимита, а Нејмар? Прича о атацима на њега? Направљено је само пет фаулова над њим, јесте највише, али не колико се о томе и прича. Остојић је све видео, био је добро постављен и на оку свему“, наведено је у анализи.
​► У Русији више нема „забрањених речи“
► „Жртвено јагње“ од 45 милиона евра годишње /видео/
► „Ја хомофоб, сексиста и расиста?“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала