Фабрика вакцина у Србији до краја године

© Sputnik / Лола ЂорђевићВакцинација у Србији почела је у јануару 2021. године, а закључно са 5. мајем обе дозе примило је више од 1,3 милиона грађана Србије
Вакцинација у Србији почела је у јануару 2021. године, а закључно са 5. мајем обе дозе примило је више од 1,3 милиона грађана Србије - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Пратите нас
Меморандум о разумевању и сарадњи за производњу кинеске „Синофарм“ вакцине у Србији потписан је данас у Београду између Србије, кинеског произвођача вакцине и партнера из Уједињених Арапских Емирата.
Потписивање Меморандума је први конкретан корак ка изградњи фабрике вакцина у Србији, а према речима премијерке Ане Брнабић, циљ је да фабрика буде изграђена до краја године.
„Имамо амбициозне циљеве. Циљ је да до краја године изградимо фабрику за производњу вакцина, да паралелно са тим радимо и на пуњену и да до краја године већ имамо 10 милиона доза које смо напунили у Србији, а да убрзо након тога почнемо и свеобухватан процес производње“ рекла је Брнабићева.
Она је указала да је данас важан дан за Србију, али и за регион, јер ћемо вакцину имати ближе, биће доступнија и моћи ћемо спремније даље да се боримо против пандемије корона вируса.
„Ово је почетак и једне шире сарадње Србије, Кине и УАЕ и у области биомедицине, биоинформатике, употребе вештачке интелигенције у фармацији. Ово је наставак сарадње коју смо почели током тешког периода ковид кризе, када смо заједно направили и две лабораторије за ПЦР тестирање“, рекла је Брнабићева.
Такође, потписивање Меморандума је и резултат посете председника Александра Вучића у марту ове године Уједињеним Арапским Емиратима, где је договорена сарадња на изградњи фабрике.
Премијерка је захвалила „Синофарму“ на сарадњи током ковид кризе, наводећи да је Србија од те компаније купила четири милиона вакцина, те да нам је испоручено 4,2 милиона, јер је 200.000 цепива донација, а неке количине су испоручене и раније.
Брнабић је још једном апеловала на грађане да се вакцинишу, додајући да су кинеске вакцине одличне, безбедне, традиционалне.
Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је да је потписивање Меморандума важан корак напред у сарадњи око заједничке производње кинеских вакцина против ковида 19.
„Ово је један нови почетак сарадње Србије и Кине у области фармацеутске индустрије“, рекла је Чен.
Она је навела и да се Кина труди да испуњава обећање председника Си Ђинпинга да кинеска вакцина против ковида 19 буде глобални јавни производ, те да је кинеска страна обезбедила и испоручила више од 500 милиона доза и супстанци вакцина за више од 100 земаља и међународних организација.
„Веома ценимо што Влада Србије пружа помоћ другим земаља у региону у вакцинацији, а кинеска страна је спремна да улаже заједничке напоре са српским партнерима и УАЕ како би што пре изградили фабрику. Србија ће имати не само довољно вакцина за своју унутрашњу употребу, већ ће моћи да пружи и још већу помоћ другим земљама у борби против пандемије“, рекла је Чен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала