Хаос у Јужној Африци: Председник најавио несташицу хране /видео/

© REUTERS / SUMAYA HISHAMПротести у Јужноафричкој Републици
Протести у Јужноафричкој Републици - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Пратите нас
Најмање седам особа је убијено и неколико стотина ухапшено током нереда који су у Јужној Африци избили после хапшења некадашњег председника Јакоба Зуме. У покушају да сузбију насиље, јужноафричке власти распоредиле су војску на улице градова у којима су забележени најжешћи нереди, али су и упркос томе током дана паљене продавнице и стамбене зграде.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Међу жртвама је шестомесечна беба, коју је залутали метак погодио у главу, те мушкарац који је искрварио од рана задобијених ножем. У клиникама, јављају локални медији, влада хаос пошто демонстранти непрестано покушавају да упадну у просторије у којима се налазе повређени.
TELEGRAMMMM "{$url}"
У таласу насиља које је уследило после хапшења бившег председника, учесници протеста су пљачкали радње, палили зграде и нападали пролазнике.
Јужноафрички председник Кирил Рамафоса рекао је у националном обраћању да ће протести ускоро довести до несташице хране и лекова. Он је већ прекинуо програм вакцинације у земљи.
Током недељу дана насиља, полиција није успевала да заузда протесте који су у највећем броју случајева завршавали пљачкама и уништавањем имовине. Јужноафрички медији јављају да су блокиране раскрснице и да на тим местима горе камиони.
Бивши председник Јужноафричке Републике, 79-годишњи Џејкоб Зума, предао се прошле седмице полицији и служиће затворску казну од 15 месеци због непоштовања суда.
Зума се, такође, суочава са одвојеним судским поступком који се односи на уговор о наоружању, вредан две милијарде долара из 1999. године, када је био заменик председника.  
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала