„Хтео сам да као Србин пореметим планове неким западњацима – мислим да сам успео“

© AP Photo / Alberto PezzaliНајбољи тенисер света Новак Ђоковић
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, на Вимблдону је освојио своју 20. Гренд слем титулу, а након победе над Матеом Беретинијем у финалу осврнуо се на част коју осећа при представљању Србије где год да игра.
Трећи вимблдонски пехар заредом подигао је Новак у недељу по подне, шести укупни на лондонској трави. Уједно се изједначио са Рафаелом Надалом и Роџером Федерером као рекордерима по броју Гренд слем титула, и најавио да се овде неће зауставити.
Сам Федерер му је одмах након финала честитао на успеху, а ни тениске легенде попут Матса Виландера, Џона Мекинроа и Тима Хенмана нису остале без речи хвале за овај успех достојан најбољег тенисера свих времена.
Џон Мекинро и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Легенде се поклониле Ђоковићу
Новак се у изјави за Јавни сервис Србије осврнуо на своје тениске почетке, навео да је увек гладан трофеја, али и да му је велика част што представља малу Србију у свету.
„За мене представљати Србију у свету као спортиста није оптерећење, напротив. Ја сам желео да се докажем у глобалном спорту, који је спорт западног света углавном. Хтео сам баш у таквом спорту некако да, као Србин из мале земље, дођем и пореметим планове неким западњацима. Мислим да сам успео у томе. Част ми је да могу да будем у позицији да носим грб и заставу где год да играм“, рекао је Ђоковић.
На питање шта би рекао четворогодишњем Новаку који тек узима рекет у руке, Ђоковић је рекао да би га саветовао да верује у своје снове, јер ће се остварити.
„Вимблдон је увек за мене био турнир из снова. Са четири године сам се први пут упознао са тенисом. Мислим да сам прво вимблдонско финале гледао '92 године, Сампрас је играо. Ту ми је он постао инспирација као играч, али и овај турнир. Снови су се остварили 2011. године – да будем број 1 на свету и да освојим Вимблдон први пут, да окусим вимблдонску траву, да се вратим за Србију и прославим са својим народом. То је било незаборавно искуство, које се доживи једном у животу", рекао је Новак и захвалио се свима на подршци.
Ђоковић је истакао да се овим успехом неће зауставити те да је увек „гладан“ трофеја.
„Најважнији разлог зашто се још увек бавим професионално тенисом је што имам нове циљеве и што желим да исписујем нове странице историје овог спорта. Обожавам тенис, играм и са својим сином, пријатељима, браћом. Али, да би био на врхунском нивоу мораш да имаш највише циљеве – Гренд слемови, број 1 на свету, репрезентација Дејвис куп. То је оно што ме покреће, што у мени изазива најлепшу емоцију као спортисте. Идемо даље“, поручио је Ђоковић из Лондона.
Новак је имао савет за млађе генерације, које су тек на путу да пронађу себе.
„Савет је да пронађу нешто што им изазива лептириће у стомаку. Да ли је у питању спорт, наука, медицина, штагод. Нешто што их чини срећним. На крају крајева, све се своди на то како се ти осећаш. И кад се при крају живота осврнеш то је све што остаје, како си провео живот. Да ли си имао мало или пуно тих тренутака када си се осећао срећно, задовољно, лепо, испуњено“, закључио је најбољи тенисер света.
Подсетимо, недавно је за Спутњик спорт говорио Срђан Ђоковић, Новаков отац, о сину, његовом односу према Србији, али и односу западног света према њему.
Новак одушевио – гест који ће девојчица памтити цео живот /видео, фото/
Федерер се огласио после Ђоковићеве победе на Вимблдону
Ђоковић подсетио на снове седмогодишњег дечака из Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала